„Susitarimas yra labai svarbus mūsų patikimumui“, – rašė jis 27 ES šalių lyderiams prieš ketvirtadienį vyksiantį susitikimą. Ypač svarbus esą yra įsipareigojimas teikti Ukrainai tvirtą paramą. „Tik nuo mūsų priklauso, ar rasime sprendimą ir jį įgyvendinsime“, – teigė Ch. Michelis.

Dėl naujos ES finansinės paramos Ukrainai iš tikrųjų turėjo būti nuspręsta jau ES viršūnių susitikime praėjusį gruodį. Tačiau tada susitarimą vetavo Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Prieš tai V. Orbanas ne kartą reiškė abejones dėl atitinkamų planų ir šiame kontekste atkreipė dėmesį į tai, kad ES, jo požiūriu neteisėtai įšaldė jo šaliai numatytas lėšas iš Bendrijos biudžeto.

Konkrečiai ES yra numačiusi iki 2027 m. pabaigos skirti Ukrainai 50 mlrd. eurų papildomų finansinių lėšų.

Dabar prieš viršūnių susitikimą V. Orbanas interviu Prancūzijos žurnalui „Le Point“ pareiškė, kad Vengrija pasirengusi prisidėti prie sprendimo. Tačiau esą būtina sąlyga, kad kiekvienais metais būtų sprendžiama iš naujo, ar toliau siųsti pinigų, ar ne. Kitos šalys narės, pavyzdžiui, Vokietija su tuo nesutinka. Jos mano, kad Ukrainai reikia pažadėti ilgalaikę paramą.

Be to, esą būtina atimti iš Vengrijos šantažo galimybes. ES diplomatai kaltina V. Orbaną, kad jis, naudodamasis veto politika, mėgina atgauti dėl nepakankamų teisinės valstybės reformų įšaldytas lėšas. V. Orbanas tai neigia.