Kaltinimai pareikšti praėjus kelioms dienoms po kariškių įvykdyto staigaus perversmo ir Mianmaro prezidento Wino Myinto bei Aung San Suu Kyi sulaikymo.

Kariuomenė į prezidento postą paskyrė vieną buvusį generolą ir suteikė „įstatymų leidybos, teismų ir vykdomuosius įgaliojimus“ armijos vadui Minui Aungui Hlaingui, iš esmės sugrąžindama šalyje tiesioginį kariškių valdymą po 10 metų trukusio demokratijos eksperimento.

Po pirmadienį įvykdyto perversmo partijos nariai negalėjo tiesiogiai susisiekti su Aung San Suu Kyi, nors NLD atstovas spaudai Kyi Toe antradienį sakė, kad vienas kaimynas pastebėjo politikę jos rezidencijoje sostinėje Neipide, kur, kaip manoma, ji laikoma namų arešto sąlygomis.

Trečiadienį Kyi Toe pranešė, kad partija gavo „patikimos informacijos“, jog Neipido teismas skyrė Aung San Suu Kyi ir Winui Myintui 14 dienų kardomąjį kalinimą.

„Dakhinatirio teismas skyrė 14 dienų kardomojo kalinimo nuo vasario 1 iki vasario 15 dienos Aung San Suu Kyi dėl kaltinimų pažeidus importo/eksporto įstatymą“, – parašė jis savo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Kyi Toe pridūrė, kad Winui Myintui teismas taip pat skyrė kardomąjį kalinimą už Nacionalinio stichinių nelaimių valdymo įstatymo pažeidimą.

Pasak NLD, Neipido policijos atstovai kol kas šios informacijos nepatvirtino.

Remiantis policijos dokumentais, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP, armijos vado štabo kariškių grupė pirmadienį, perversmo dieną, 6 val. 30 min. apieškojo Aung San Suu Kyi rezidenciją.

Jie rado mažiausiai 10 portatyvių radijo stotelių ir kitų ryšio priemonių.

Šios priemonės laikomos įkalčiais, leidžiančiais „pradėti bylą ir imtis teisinių veiksmų prieš Daw Aung San Suu Kyi, kuri importavo ir naudojo šias ryšio priemones be leidimo“.

Be to, remiantis policijos dokumentais, prezidentas Winas Myintas, jo sutuoktinė ir jo duktė rugsėjo mėnesį dalydavo viename šimtus žmonių sutraukusiame renginyje, nepaisydami dėl koronaviruso įvestų suvaržymų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)