Šis retas nepritarimo Mianmaro valdantiesiems ženklas buvo parodytas didėjant susirūpinimui, ar karinė vyriausybė vykdys įsipareigojimus spręsti šalį apėmusią kruviną krizę.

ASEAN užsienio reikalų ministrai per penktadienį vakare surengtą neeilinį pasitarimą nusprendė, kad Minas Aungas Hlaingas nebus kviečiamas į spalio 26–28 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą, nurodė šiuo metu organizacijai pirmininkaujantis Brunėjus.

Nors šis blokas daugelio laikomas neturinčiu jokių realių galių, ASEAN pademonstravo tvirtą poziciją, kai Mianmaro chunta atmetė prašymus organizacijos specialiajam pasiuntiniui leisti susitikti su „visomis susijusiomis šalimis“. Ši frazė atrodo apimanti ir nuverstą Mianmaro civilę lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

ASEAN pranešime atkreipiamas dėmesys į „nepakankamą pažangą“ įgyvendinant penkių punktų planą, balandį sutartą su bloko lyderiais, siekiant užbaigti Mianmarą apėmusį chaosą po vasarį įvykusio karinio perversmo. Kai kurios ASEAN narės rekomendavo „suteikti Mianmarui erdvės atkurti savo vidaus reikalus ir sugrąžinti gyvenimą į įprastas vėžes“.

Taip pat buvo nuspręsta į viršūnių susitikimą „pakviesti Mianmaro nepolitinį atstovą“, nors ir „buvo atsižvelgta į Mianmaro atstovo išsakytas abejones“, pažymėjo ASEAN.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją