Šalyje neramumai prasidėjo po vasario 1 dieną įvykdyto karinio perversmo, per kurį buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či). Tai išprovokavo masinius protestus prieš naujos karinės chuntos valdymą. Nuo tada tarptautinis spaudimas šaliai tik auga.

Nuo perversmo pradžios sulaikyta daugiau nei 2 tūkst. žmonių, o žuvusiųjų – daugiau nei 60.

Šeši protestuotojai Mjaingo savivaldybėje žuvo per susirėmimą su saugumo pajėgomis.

„Šeši vyrai nušauti, o aštuoni žmonės – sužeisti. Vienas iš jų yra sunkios būklės“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas gelbėtojas.

Vienas įvykių liudininkas AFP sakė, kad penki mirusieji buvo nužudyti šūviais į galvas.

JT Saugumo Taryba trečiadienį vienbalsiai priėmė pareiškimą, kuriuo smerkiamas Mianmaro kariuomenės smurto naudojimas prieš taikius protestuotojus.

Tai buvo antras kartas per kiek daugiau nei mėnesį, kai 15 valstybių narių, įskaitant Kiniją, pademonstravo retą vienybę dėl padėties šioje Pietryčių Azijos valstybėje.

„Dabar atėjo laikas deeskalacijai. Atėjo laikas diplomatijai. Atėjo laikas dialogui“, – sakė Kinijos ambasadorius prie JT Zhang Junas (Džang Dzunas).

Be kita ko, Jungtinės Valstijos pritaikė sankcijas dviem suaugusiems Mianmaro chuntos lyderio Mino Aungo Hlaingo vaikams dėl karinio perversmo ir po jo kilusio smurto prieš protestuotojus šioje Pietryčių Azijos šalyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)