Vicky Bowman, kuri pasiuntinio pareigas ėjo 2002–2006 metais, trečiadienį buvo suimta Jangone, šalies komerciniame centre, sakė šaltinis, norėjęs išsaugoti anonimiškumą.

Prieš pradėdama eiti ambasadorės pareigas, V. Bowman 1990–1993 metais taip pat buvo JK ambasados antroji sekretorė.

„Esame susirūpinę dėl britų pilietės suėmimo Mianmare, – AFP sakė JK ambasados atstovas žiniasklaidai. – Palaikome ryšius su vietos valdžios institucijomis ir teikiame konsulinę pagalbą.“

V. Bowman vyras ir žymus menininkas Hteinas Linas taip pat buvo suimtas, sakė diplomatinis šaltinis. Vietos žiniasklaida teigė, kad pora buvo nugabenta į Jangono Inseino kalėjimą.

Apie bylą informuotas šaltinis sakė, kad pora buvo suimta dėl įtariamo imigracijos įstatymų pažeidimo. Dėl to jiems gresia iki 5 metų kalėjimo.

Chuntos atstovas neatsakė į žiniasklaidos prašymus pakomentuoti.

V. Bowman dirba Mianmaro atsakingo verslo centro direktore ir laisvai kalba birmietiškai.

Hteinas Linas buvo suimtas 1998 metais ir įkalintas už tariamą pasipriešinimą tuometinei valdančiajai chuntai.

Po to, kai 2004 metais jis buvo paleistas į laisvę, tuometinė ambasadorė V. Bowman atkreipė į jį dėmesį dėl paveikslų, kuriuos jis nutapė kalėjime, naudodamas nelegaliai perduotas medžiagas.

Ji įkalbėjo jį atiduoti jai tuos paveikslus dėl jo paties saugumo, o 2006 metais jiedu susituokė.

Įtempti santykiai

JK ir Mianmaro santykiai pašlijo po 2021 metų perversmo. Anksčiau šiais metais chunta kritikavo neseniai pažemintą JK atstovybės statusą kaip „nepriimtiną“.

Po pernai kariuomenės įvykdyto valdžios užgrobimo, po kurio kilo masiniai protestai ir kruvinas susidorojimas su opozicija, JK vyriausybė įvedė sankcijas kelioms su kariuomene susijusioms bendrovėms ir asmenims.

Ketvirtadienį JK paskelbė naujas sankcijas bendrovėms, kurios, jos teigimu, padėjo rinkti lėšas kariuomenei per 2017 metais vykdytą susidorojimą su daugiausia musulmonų rohinjų mažuma.

Po chuntos surengto perversmo daug užsieniečių pateko į valdžios represijų akiratį.

Šiuo metu Inseino kalėjime laikomas japonų kino režisierius Toru Kubota, praėjusį mėnesį sulaikytas netoli antivyriausybinio mitingo Jangone.

Jis yra penktasis Mianmare sulaikytas užsienio žurnalistas po JAV piliečių Nathano Maungo ir Danny Fensterio, lenko Roberto Bociagos ir japono Yukio Kitazumio – visi jie vėliau buvo paleisti ir deportuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją