„Mūsų duomenys rodo, kad per konfliktą žuvusių žmonių skaičius yra didesnis, nei skelbta anksčiau, ir nors chunta akivaizdžiai yra pagrindinė žudikė, dideliu kiekiu kraujo suteptos ir prieš chuntą nusiteikusių pajėgų rankos“, – pranešime cituojamas vienas iš ataskaitos autorių Steinas Tonnessonas.

Remiantis ataskaita, nuo 2021 metų vasario 1 dienos iki 2022 metų rugsėjo 30-osios „dėl politinių priežasčių“ buvo nužudyti 6 337 civiliai, o dar 2 614 žmonių buvo sužeista. Ataskaitoje teigiama, kad dėl beveik pusės – 3 003 – mirčių atsakingas režimas, o dėl 2 152 žūčių atsakomybė tenka ginkluotoms opozicinėms grupėms. Pažymima, kad 12 mirčių priskiriama kitiems civiliams, nesusijusiems nei su režimu, nei su jo oponentais, o dar 1 170 mirčių priskiriama nenustatytiems veikėjams.

„Tai didesnis skaičius, nei įprastai pateikiamas žiniasklaidoje, tačiau net ir šiuo atveju jis tėra apytikris, apskaičiuotas pagal informaciją apie žūtis, surinktą iš patikimų žiniasklaidos pranešimų“, – sakoma ataskaitoje. Joje pabrėžiama, kad tikroji statistika „neabejotinai“ yra kur kas didesnė.

Metusi kaltinimus didžiulio masto sukčiavimu, Mianmaro kariuomenė anuliavo rinkimus, kuriuos laimėjo Aung San Suu Kyi partija, ir nuvertė jos vyriausybę. Nuo tada chunta vykdo plataus masto represijas prieš jai oponuojančius balsus ir, anot stebėtojų, iki šiol jau sulaikė daugiau kaip 23 000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją