Pietryčių Azijos valstybė kasmet suteikia amnestiją tūkstančiams kalinių balandį minint tamilų Naujuosius metus, tačiau šįkart paleidžiamas didžiausias per pastaruosius metus žmonių skaičius.

Tokios priemonės Mianmaras imasi, daugelio šalių, įskaitant JAV, dalį Europos valstybių ir Kolumbiją, vyriausybėms grumiantis su perpildymu kalėjimuose, pasaulyje augant nerimui dėl galimų viruso protrūkių už grotų.

„Minėdamas Mianmaro Naujuosius metus, gerbdamas humanitarinius motyvus ir taiką žmonių galvose, prezidentas suteikia malonę iš viso 24 896 kaliniams, laikomiems įvairiose kalėjimuose“, – nurodoma penktadienį išplatintame valstybės vadovo kanceliarijos pareiškime.

Lig šiol Mianmare oficialiai patvirtinti 85 susirgimo COVID-19 atvejai, iš kurių keturi pasibaigė mirtimi, tačiau ekspertai nuogąstauja, jog tikrasis skaičius yra daug kartų didesnis, atsižvelgiant į retai atliekamus tyrimus.

Šalyje, kur paskelbtas visuotinis karantinas, nuolat didėjo spaudimas valdžiai paleisti kalinius iš pataisos įstaigų, kurias žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), pavadino „baisiai perpildytomis ir nehigieniškomis“.

Anot prezidentūros, 87 amnestijos sulaukę užsieniečiai bus deportuoti.

Iki penktadienio popietės vietos Politinių kalinių paramos asociacija pranešė gavusi patvirtinimą, kad paleidžiami tik 12 iš 76 „sąžinės kalinių“, bet pareiškė neprarandanti vilties, kad bus išlaisvinti ir likusieji.

HRW duomenimis, šalies kalėjimuose, turinčiose 62 tūkst. vietų, laikomi beveik 100 tūkst. asmenų.

Tarp pernai amnestijos sulaukusių kalinių buvo du naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai – Wa Lone'as ir Kyawas Soe Oo. Jiedu praleido už grotų daugiau kaip 500 dienų už tai, kad nušvietė 2017 metų rohinjų krizę, o jiems iškeltas bylas buvo pasmerkusi tarptautinė bendruomenė.

Filipinų valdžia raginama paleisti nesunkius nusikaltėlius


Filipinuose sausakimšame kalėjime koronavirusas nustatytas aštuoniolikai sargybinių ir kalinių, penktadienį pranešė pareigūnai, dar labiau paryškindami būgštavimus dėl greito infekcijos plitimo šalies įkalinimo įstaigose.

Maniloje esančiame Keson Sičio kalėjime koronaviruso simptomai pasireiškė dar 30 kalinių. Kalėjimas yra toks perpildytas, kad kaliniai pakaitomis miega laiptinėse ir atvirose krepšinio aikštelėse.

Dėl COVID-19 protrūkio žmogaus teisių gynėjai ragina paleisti kalinius, atliekančius bausmę už nesmurtinius nusikaltimus, bei senyvo amžiaus ir ligotus nuteistuosius, siekiant sumažint kalinių užsikrėtimo riziką.

Filipinuose naujojo koronaviruso atvejų skaičius nuolat auga. Iš viso salose užregistruoti 5 878 užsikrėtimo atvejai ir 387 mirtys.

Įkalinimo įstaigose gyvenantiems kaliniams nėra galimybės saugaus atstumo, nes kartais kamerose laikoma penkis kartus daugiau žmonių, nei leidžia normos.

Filipinų kalėjimų perpildymo problema dar labiau išryškėjo 2016 metais, prezidentui Rodrigo Duterte paskelbus karą narkotikų platintojams ir tūkstančius jų pasiuntus į kalėjimus.

Koronavirusas buvo patvirtintas devyniems kalėjimo darbuotojams ir devyniems kaliniams, nurodė Xavieras Solda, Kalėjimų priežiūros ir penologijos biuro atstovas.

Pasak jo, kaliniai buvo izoliuoti, o darbuotojams nurodyta saviizoliuotis namuose.

„Mes vis dar bandome nustatyti, su kuo kontaktavo (užsikrėtusieji)“, – pridūrė jis.

Filipinų Aukštasis Teismas penktadienį atidėjo sprendimo dėl labiausiai pažeidžiamų kalinių paleidimo paskelbimą ir nurodė vyriausybei pateikti ataskaitą apie priemones, kurių imtasi viruso plitimui kalėjimuose sustabdyti.

„Kalinių paleidimas ir kitos priemonės, galinčios išspręsti kalėjimų perpildymo problemą, yra gyvybės ir mirties klausimas tiesiogine prasme“, – penktadienį sakė nemokamą teisinę pagalbą teikiančios grupės vadovas ir R. Duterte kritikas Jose Manuelis Diokno.

„Priešingu atveju virusas nebus suvaldytas“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

Nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos skyriaus direktorius Philas Robertsonas paragino Manilą „skubiai imtis veiksmų“, kad būtų sušvelninti galimos „katastrofos“ perpildytuose šalies kalėjimuose padariniai.