"Aš noriu dar kartą pakartoti: aš žaviuosi mūsų piliečių pozicija. Ir kad mes vėl būtume įbauginti - to nebus. Aš esu įsitikinęs", - pareiškė M.Gorbačiovas interviu laikraščiui "Novaja gazeta" penktadienį.

Jo nuomone, žmonių, dalyvavusių mitinge Bolotnaja aikštėje gruodžio 10 dieną skaičius rodo rimtus pokyčius pilietinėje visuomenėje.

"Žmonių prislėgtumas praeina, vadinasi, laikas nepraėjo veltui! Mes už pertvarką buvome trypiami, laužomi, prakeikiami. Dabar atsikuria sąsajos su visu tuo, ką mes nesavanaudiškai pradėjome, dėl ko rizikavome. Laisvė, asmeninė garbė - mes to norėjome", - paaiškino buvęs SSRS prezidentas.

"Pertvarkos užbaigti nepavyko, bet "laisvės genas" gyvas Rusijos žmoguje, mano M.Gorbačiovas.

Politikas konstatavo, kad laikotarpis tarp gruodžio 10 ir 24 dienų, dvi savaitės, davė "labai daug pamokų dėl šalies, dėl valdžios, dėl visuomenės". Visuomenė pradėjo atsinaujinti ir keistis, ji suskambo.

Pasak jo, A. Sacharovo prospekte žmonės visų pirma "turi patvirtinti šūkį: "Už naujus, laisvus ir sąžiningus rinkimus!".

"Reikia tiesą pasakyti liaudžiai, nes negalima ant melo kurti santykių! Teisingai sakė A.Solženicynas: ant melo negalima kurti ateities. Pas mus kaip tik iškilęs klausimas dėl ateities: kas įvyks per šiuos penkerius metus", - pažymėjo jis.

Tad, buvusio SSRS prezidento nuomone, klausimas toks: melu ar ne melu mes sukursime šalies ateitį.

Gruodžio 24 dienos akciją, jo nuomone, žmonės turi susieti su prezidento kampanija: "Mes galime patikėti balsus tik tiems kandidatams, kurie iškels klausimą atšaukti šiuos (Dūmos) rinkimus. Prisiims įsipareigojimą: panaikinti šių rinkimų rezultatus".

SSRS prezidentas įsitikinęs, kad esant sąžiningiems rinkimams, keičiasi valdžia. Sąžiningų rinkimų nenuspėjamumo, kaip mano M.Gorbačiovas, nereikia bijoti ir "eiti į naujus rinkimus, atšaukus suklastotus".