Islamistai 2014 m. balandžio 14-ąją iš Nigerijos šiaurės rytuose esančio Čiboko miesto pagrobė per 200 mergaičių. Tai įžiebė protestus visame pasaulyje, o šalys, tokios kaip JAV ir Kinija, žadėjo padėti surasti mergaites, tačiau iki šiol nė viena jų nebuvo rasta.

Antradienį Nigerijos sostinėje Abudžoje bus surengta atminimo procesija. Panašios eisenos planuojamos Londone ir Vašingtone.

Aktyvistai kritikuoja Nigerijos vyriausybę dėl nesugebėjimo rasti mergaičių ir kovoti su šešerius metus trunkančia „Boko Haram“ agresija. Vis dėlto naujai išrinktas šalies prezidentas Muhamadas Buharis tikino, kad naujoji vyriausybė darys viską, kad mergaitės būtų grąžintos namo, tačiau šiais pažadais žarstėsi atsargiai ir pridūrė, kad iki šiol nežinoma mergaičių buvimo vieta gali apsunkinti paieškas.

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai taip pat ragino Nigerijos vadovybę ir tarptautinę bendruomenę dėti daugiau pastangų, kad mergaitės būtų rastos ir išlaisvintos.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ antradienį ataskaitoje nurodė, kad Čiboko mieste pagrobtos mergaitės sudaro tik mažą dalelę visų belaisvių Nigerijoje.

Pernai, praėjus mėnesiui nuo mokinių pagrobimo, „Boko Haram“ lyderis Abubakar Shekau pasirodė vaizdo įraše, kuriame paaiškino, kad pagrobtos mergaitės buvo priverstos įtikėti islamą ir ištekintos. Po šių pareiškimų dar labiau sunerimta, kad kovotojai mergaites pavertė karo grobiu ir sekso vergėmis.