Susitikime dalyvaus Kosovo bei Serbijos vadovai, taip pat kelių Vakarų Balkanų valstybių lyderiai ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini.

Pagrindiniai klausimai, kuriuos tikimasi aptarti Vokietijos sostinėje, bus Serbijos atsisakymas pripažinti 2008 metais paskelbtą Kosovo nepriklausomybę, dideli muitai, kuriuos vienas kitam taiko Belgradas ir Priština, ir kontroversiški pasiūlymai apsikeisti kai kuriomis teritorijomis.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci interviu vokiečių naujienų agentūrai DPA sakė, kad Serbija turi „besąlygiškai“ pripažinti Kosovo egzistavimą.

Serbijos vadovas Aleksandras Vučičius veikiausiai sieks, kad bendrame susitarime būtų numatyta pokyčių nustatant sienas su Kosovu, nors tam nepritaria nemažai Europos Sąjungos šalių.

Serbija neteko Kosovo kontrolės po 1998–1999 metų karo už nepriklausomybę, pareikalavusio per 10 tūkst. žmonių gyvybių. Serbijos kruvinas susidorojimas su separatistais paskatino NATO užbaigti konfliktą antskrydžiais.

Įtampa tarp Belgrado ir Prištinos staigiai paaštrėjo praėjusių metų pabaigoje, kai Kosovo vyriausybė įvedė 100 proc. muito tarifą iš Serbijos importuojamoms prekėms – taip, regis, buvo atsakyta į Kosovo nesėkmę mėginus prisijungti prie Interpolo, patirtą dėl Belgrado atkaklaus lobizmo šioje tarptautinėje organizacijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)