Po formalių derybų su visomis į parlamentą patekusiomis partijomis prezidentas Sergio Mattarella pavedė G. Meloni suformuoti naująją vyriausybę.

Naujoji premjerė savo vyriausybę pristatys vėliau penktadienį, o ministrai bus prisaikdinti šeštadienį.

Netrukus po paskyrimo vadovauti vyriausybei, G. Meloni paskyrė ekonomikos ministrą – šis postas atiteko Giancarlo Giorgetti, kuris šias pareigas ėjo ir ankstesnėje Mario Draghi vyriausybėje.

G. Giorgetti, buvęs ekonominės plėtros ministras, laikomas vienu iš nuosaikesnių ir labiau proeuropietiškų Matteo Salvini ultradešiniųjų partijos „Lyga“ narių.

G. Meloni partija per rinkimus iškovojo 26 proc. balsų, o jos dešiniojo sparno aljanso partneriai – „Lyga“ ir buvusio ministro pirmininko Silvio Berlusconi įkurta „Forza Italia“ – atitinkamai 9 ir 8 procentus.

Nuogąstavimai dėl vienybės

Konsultacijas dėl naujosios vyriausybės aptemdė nesutarimai dėl ryžtingos G. Meloni paramos Ukrainai, kurią ji demonstruoja nuo Rusijos invazijos pradžios, nes du būsimi jos koalicijos partneriai yra laikomi artimais Maskvai.

Trečiadienį buvo nutekintas gėdingas S. Berlusconi, kurio partija „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia) priklauso koalicijai kartu su „Italijos broliais“ ir prieš imigrantus nusistačiusia M. Salvini vadovaujama partija „Lyga“ (it. Lega), garso įrašas.

Garso įraše girdėti, kaip S. Berlusconi sako, jog atnaujino ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir apsikeitęs dovanomis, o dėl karo Ukrainoje, atrodo, kaltina šios šalies prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Tuo tarpu M. Salvini neslepia, kad jau ilgą laiką žavisi V. Putinu. Jis taip pat yra kritikavęs sankcijas, kurias Vakarai paskelbė Rusijai.

Tačiau G. Meloni tvirtai remia Ukrainą, kaip ir kitos Europos Sąjungos šalys bei Jungtinės Valstijos.

„Ketinu vadovauti vyriausybei, turėdama aiškią ir nedviprasmišką užsienio politikos kryptį“, – teigė ji trečiadienio vakarą paskelbtame pareiškime.

„Italija yra visavertė ir tvirta Europos ir Atlanto aljanso dalis, – rašė ji. – Kiekvienas, kuris nesutinka su šiuo kertiniu punktu, negalės būti vyriausybės dalimi, net jei tai kainuotų vyriausybės nesuformavimą.“

86 metų S. Berlusconi pareiškime savo ruožtu pažymėjo, kad jo asmeninė ir politinė pozicija dėl Ukrainos „nesiskiria nuo Italijos vyriausybės ir Europos Sąjungos pozicijos“.

Tačiau dėl šios įtampos dar padidėjo nuogąstavimų, jog G. Meloni koalicijai, kurią vienija tik būtinybė užsitikrinti daugumą parlamente, gali būti sunku išlikti vieningai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją