Australijos miesto Melburno policija tiria rasistinį išpuolį prieš autobusu važiavusią prancūziškai kalbančią moterį, kuriai buvo nurodyta kalbėti angliškai, kitaip ji mirs. Kito autobusu važiavusio keleivio užfiksuotame vaizdo įraše matyti, kaip antras vyras grasina minėta moterį papjauti peiliu.

„Aš papjausiu tave čia pat, tu kale, jeigu taip kalbėsi su mano žmona“, - pareiškė keleivis, stumdamas vaikišką vežimėlį. Šis vaizdo įrašas sukėlė diskusijas visoje šalyje apie rasizmo mastą Australijoje. Visos Australijos valstijos ir teritorijos turi antirasistinius įstatymus.

Autobusu važiavęs keleivis Mike'as Nayna (jis ir nufilmavo „YouTube“ atsiradusią vaizdo medžiagą) pasakoja, jog incidentas kilo tuomet, kai moteris pradėjo dainuoti prancūzišką dainą. Reaguodama į tai, kita keleivė ėmė kartoti „Aussie, Aussie, Aussie“ (angl. australas).

M. Nayna pasakoja, kad prancūzė ir toliau dainavo, dėl ko susilaukė keiksmažodžių serijos iš tuo pačiu autobusu važiavusio vyro. „Kalbėk angliškai arba mirsi, kalės vaike“, - šaukė ją užsipuolęs vyras. Vėliau jis pagrasino „nupjauti kalės papus“.

Antrame pagal dydį Australijos mieste Melburne įsikūrusios didelės migrantų bendruomenės, todėl internetinėje erdvėje išplitęs vaizdo įrašas stipriai smogė jo, kaip aukščiausio kultūrinio lygmens metropolio šalyje, įvaizdžiui.

M. Nayna Melburno laikraščiui „Herald Sun“ sakė: „Tai buvo tiesiog nesuprantamo minios mentaliteto pasireiškimas. Jie vienas kitą skatino ir ragino demonstruoti rasizmą“. Vyras pasakoja, kad antrasis vyras pasiūlė moterį išplūdusiam bendrakeleiviui alaus bei pasinaudoti jo žvejybos peiliu, vėliau jis išlipo sakydamas „Jie tėra išsigandę šunsnukiai autobuso gale“.

Tai ne pirmas atvejis, kai rasistinius išpuolius užfiksavusi vaizdo medžiaga atsiduria internete.

Gegužės mėnesį britė buvo nuteista 21 savaitei kalėjimo už tai, kad Londono metro nevengė rasistinių užgauliojimų keleivių atžvilgiu. 42 metų Jacqueline Woodhouse užsipuolė keletą keleivių ir tai buvo užfiksuota septynių minučių vaizdo įraše, kurį „YouTube“ pasižiūrėjo daugiau nei 200 tūkstančių žmonių.

J. Woodhouse aplinkui buvusių keleivių klausė: „Iš kur jūs atvykote? Iš viso pasaulio, suknisti juokdariai. Suknistos šalies suknisti pajuokos objektai“.

„Norėčiau žinoti, ar kuris nors iš jūsų yra nelegalas. Esu įsitikinusi, kad 30 procentų iš jūsų esat tokie. Suknisti tipeliai, pučiantys suknistą miglą“, - toliau įtūžį liejo britė.

Teisėjas nusprendė, kad J. Woodhouse pusę bausmės laiko praleis už grotų. Be to, jai buvo uždrausta penkerius metus naudotis Londono metro bei „Docklands Light Railway“ traukinių tinklu būnant apsvaigusiai nuo alkoholio.