33 metų Davidas Liano Gonzalezas gegužės 11 dieną pasiekė Everesto viršūnę iš pietinės pusės, o po kelių dienų pradėjo antrą sėkmingą kopimą iš šiaurinės pusės.

D. L. Gonzalezas, kuris sako, kad iš viso į aukščiausią pasaulio kalną jau yra įkopęs penkis kartus, per ketvirtadienio ceremoniją Nepalo sostinėje Katmandu gavo oficialų Guinnesso rekordų knygos sertifikatą.

„Labai džiaugiuosi, kad pasiekiau šį rekordą“, – žurnalistams sakė D. L. Gonzalezas.

Trečiadienį Nepale buvo paminėtos 60-osios pirmojo įkopimo į Everestą metinės, buvo pagerbti tie legenda tapę kalno užkariautojai Edmundas Hillary ir Tenzingas Norgay.

Everesto viršūnę nuo 1953 metų jau yra pasiekę daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių, rodo vyriausybės duomenys. Neturtingam Nepalui kopimas ant „pasaulio stogo“ yra tapęs pelninga industrija.

„Jis (D. L. Gonzalezas) 2013 metų gegužės 11-ąją įkopė į Everestą iš Nepalo (pietinės pusės), o gegužės 19-ąją – iš Tibeto (šiaurinės pusės), ir tapo pirmuoju per vieną ekspedicijų sezoną tai padariusiu žmogumi“, – sakė ekspediciją organizavusios kompanijos „Asian Trekking“ įkūrėjas Angas Tsheringas Sherpa.

D. L. Gonzalezas sakė, kad po pirmojo įkopimo iš Nepalo pusės nusileido į bazinę stovyklą ir išskrido į Katmandu, o paskui sausuma nuvyko į Tibetą antram sėkmingam bandymui.

Kopimo į Everestą sezonas prasideda balandžio pabaigoje, kai baigiasi pavasaris, ir trunka iki vasaros musonų.

Vien šį sezoną į Everesto viršūnę įkopė maždaug 540 žmonių, tarp jų – aštuoniasdešimtmetis, pirmoji moteris amputuota koja, pirmosios moterys iš Saudo Arabijos ir Pakistano, pirmasis berankis vyras.