D. Medvedevas, kuris dabar yra Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas, sakė, kad tokie Vakarų žingsniai priartina trečiąjį pasaulinį karą.

Kaip jau pranešta anksčiau, Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Grantas Šappsas sakė, kad kalbėjosi su kariuomenės vadais dėl didesnio ukrainiečių karių mokymo perkėlimo į Ukrainą.

“[Tai] pavers jų instruktorius teisėtu mūsų ginkluotųjų pajėgų taikiniu“, – „Telegram“ rašė D. Medvedevas.

„Jie bus negailestingai sunaikinti. Ir ne kaip samdiniai, o būtent kaip britų NATO specialistai“.

D. Medvedevas taip pat užsipuolė Vokietiją, ypač kritikuodamas tuos, kurie nori, kad Berlynas aprūpintų Ukrainą sparnuotosiomis raketomis, galinčiomis smogti Rusijos teritorijai.

Rusija, pasak buvusio prezidento, Rusija tęs savo specialiąją karinę operaciją, kol bus „visiškai sunaikintas nacistinis Kyjivo režimas“. Tai jis pareiškė per keturių Ukrainos sričių aneksijos metines.

„Pergalė bus mūsų“, – „Telegram“ tinkle pažymėjo dabar Rusijos nacionalinės saugumo tarybos vicepirmininko pareigas einantis D. Medvedevas ir pridūrė, kad „naujų regionų Rusijos sudėtyje bus daugiau“.

Ukraina pasiryžusi išlaisvinti visas Rusijos okupuotas savo teritorijas. Tačiau birželio pradžioje pradėtas kontrpuolimas vyksta lėčiau nei tikėtasi. Ukrainos pajėgoms pavyko atsikovoti apie dešimt gyvenviečių. Rusija vis dar kontroliuoja 18 proc. Ukrainos teritorijos.

Britai planuoja treniruoti ukrainiečių karius Ukrainoje

Jungtinės Karalystės gynybos ministras Grantas Shappsas paskelbė, kad jo šalis gali pradėti ukrainiečių karių rengimą Ukrainoje, informuoja naujienų agentūra dpa.

G. Shappsas sako kalbėjęs su kariuomenės vadais apie karių rengimo perkėlimą į Ukrainą ir paraginęs JK gynybos pramonės bendroves pradėti gamybą Ukrainoje.

Penktadienį gynybos ministras lankėsi karinėje bazėje netoli Solsberio, kur jam naujausią informaciją suteikė generolas Patrickas Sandersas, Generalinio štabo viršininkas, ir kiti aukšto rango karininkai.

Pasak ministro, buvo aptarta, kaip ukrainiečių karių treniravimą priartinti prie Ukrainos ir, galiausiai, taip pat perkelti į Ukrainą. Jis mano, kad ukrainiečių karius galima būtų treniruoti vakarų Ukrainoje. Be to, G. Shappsas minėjo, kad britų bendrovė BAE pradės vystyti gamybą Ukrainoje, o jos pavyzdžių galėtų sekti ir kitos įmonės.

Nuo 2022 m. pradžios Jungtinėje Karalystėje buvo paruošta apie 20 000 ukrainiečių karių. Tačiau NATO valstybės vengė karių rengimo programas vykdyti Ukrainoje, nes nerimavo, kad jų personalas gali būti įveltas į kovas su Rusija.

Duodamas interviu laikraščiui „The Sunday Telegraph“, ministras, kuris šias pareigas eiti pradėjo rugpjūčio pabaigoje, taip pat sakė kalbėjęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu apie Karališkojo laivyno pagalbą apsaugant komercinius laivus Juodojoje jūroje. Anot jo, JK taip pat svarsto, kaip Ukrainai geriau pasirengti narystei NATO.

„Britanija yra jūrinė valstybė, todėl galime padėti ir galime patarti, ypač todėl, kad tai yra tarptautiniai vandenys. Svarbu neleisti išsivystyti tokiai situacijai, kad būtų automatiškai manoma, jog tarptautiniuose vandenyse laivyba negalima,“ sakė jis.

G. Shappsas taip pat palaikė buvusios premjerės Liz Truss siekį padidinti JK gynybos finansavimą iki 3 proc. nuo BVP.

„Manau svarbu suvokti, kad laisvė nėra nemokama. Už ją reikia mokėti, o mes dėl jos klestime ir ne tik todėl, kad apsisaugome nuo užpuolikų, bet ir padedame formuoti pasaulį aplink mus ir daryti pasaulyje gėrį“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)