Maskvos teismas dvejais metais kalėjimo bausmę naftos kompanijos "Jukos" įkūrėjui ir kitam jo bylos atsakovui Platonui Lebedevui nusprendė sutrumpinti dėl įstatymų pataisų, susijusių su kaltinimais grobstymu.

"Tokiu būdu Michailas Chodorkovskis bus paleistas 2014 metų spalį, o Platonas Lebedevas - 2014 metų liepą", - sakoma M.Chodorkovskio atstovų žiniasklaidai tinklalapyje.

Sprendimą sutrumpinti laisvės atėmimo bausmę labiausiai lėmė pokyčiai, susiję su kaltinimais pinigų plovimu, naujienų agentūros citavo teismo atstovę Aną Usačiovą.

M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas buvo nuteisti už lėšų grobstymą ir pinigų plovimą, išnagrinėjus jų antrąją bylą 2010 metų pabaigoje.

Anksčiau jie buvo pasiųsti už grotų už sukčiavimą ir mokesčių vengimą.

M.Chodorkovskio advokatai piktai reagavo į naująjį sprendimą.

Jie paragino teismą tuojau pat paleisti nuteistuosius, argumentuodami, jog pagal naująsias įstatymų pataisas jie jau atliko visą bausmę.

"Kokia gali būti mūsų reakcija į besitęsiantį įstatymų nepaisymą ir represijas? Aišku, ji neigiama", - advokatas Vadimas Kliuvgantas sakė naujienų agentūrai AFP, paskelbus sprendimą.

"Mes toliau kovosime ir, be abejo, skųsime nutarimą", - pridūrė jis.

Praeitą mėnesį apygardos teismas nutarė, kad P.Lebedevo kalinimas turi būti labiau sutrumpintas, kad jis būtų paleistas ateinančią liepą, tačiau šį sprendimą panaikino regiono teisėjas.

M.Chodorkovskis buvo suimtas 2003 metais, kai jis buvo turtingiausias Rusijos žmogus ir iškilus prezidento Vladimiro Putino kritikas. Vėliau jam priklausantis naftos koncernas "Jukos" buvo išardytas, o magnato šalininkai sako, kad jam iškeltos bylos buvo bausmė už tai, kad M.Chodorkovskis drįso finansuoti Rusijos politinę opoziciją.