Pasak ES ir JK pareigūnų, Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier antradienį susitiks su britų „Brexit“ sekretoriumi Stephenu Barclay ir generaliniu atornėjumi Geoffrey Coxu.

Ministrės pirmininkės Theresos May atstovas Jamesas Slackas pareiškė, kad abi šalys per pastarąsias kelias savaites „neabejotinai pasiekė pažangos“, o dabar derybos yra „kritiniame taške“.

Britanija turi pasitraukti iš bloko kovo 29 dieną, bet šalies parlamentas sausį didele balsų dauguma atmetė Th. May išsiderėtą sutartį, padidindamas riziką, kad šalies išstojimas bus nesklandus ir padarys žalos ekonomikai.

Daugiausia kliūčių kilo dėl sutartyje numatyto vadinamosios „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop) mechanizmo.

Kai kurie parlamentarai nuogąstauja, kad ši „apsidraudžiamoji priemonė“, pagal kurią Didžioji Britanija turėtų laikytis ES prekybos taisyklių, kol būtų rastas kitas būdas išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, yra „spąstai“, kurie galėtų neribotam laikui susaistyti šalį su ES muitų sąjunga.

Th. May siekia pataisyti susitarimo tekstą ir įtikinti euroskeptikus parlamentarus, kad tokia priemonė galiotų tik laikinai.

ES lyderiai tvirtina, kad teisiškai įpareigojančios „Brexit“ sutarties neįmanoma persvarstyti, taigi, per derybas bandoma parengti kokį nors dokumento papildymą. Vis dėlto to gali nepakakti norint įtikti užkietėjusius „Brexit“ šalininkus parlamente.

Th. May mėginant užsitikrinti paramą savo sutarčiai, kurią kitą savaitę pateiks parlamentui, premjerė sulaukė kaltinimų mėginant papirkti opozicijos politikus, kad jie per balsavimą palaikytų pasiektą susitarimą.

Vyriausybė paskelbė, kad per artimiausius šešerius metus skirs 1,6 mlrd. svarų (1,86 mlrd. eurų) finansavimą skurdesnėms šalies bendruomenėms.

Daugelis jų yra opozicinės Leiboristų partijos atstovaujami miesteliai Anglijos centriniuose ir šiauriniuose rajonuose, taigi, šis žingsnis vertinamas kaip mėginimas užsitikrinti šių įstatymų leidėjų paramą Th. May išsiderėtai sutarčiai.

Tačiau patys leiboristai šaltokai sureagavo į vyriausybės sprendimą. Pavyzdžiui, parlamentaras Chrisas Bryantas pavadino žadamas lėšas „nešvariomis, globėjiškomis ir nevykusiomis“ bei skirtomis „patenkinti „Brexit“ pabaisą“.

Tuo metu leiboristų įstatymų leidėjas Garethas Snellas pareiškė, kad jo atstovaujamam rajonui centrinėje Anglijoje žadamas finansavimas nekompensuos dėl konservatorių vyriausybės įvestų griežto taupymo priemonių sumažinto vietos biudžeto.

Th. May atstovas paneigė, kad šie pinigai yra kyšis, ir patikino, jog jie nepriklauso nuo paramos Th. May sutarčiai dėl „Brexit“ sąlygų.