Maskvos teismo teisėjas Igoris Alisovas pripažino kaltu S.Magnickį ir jo buvusį darbdavį - investicinio fondo "Hermitage Capital" vadovą Williamą Browderį, kuris yra Jungtinėse Valstijose gimęs Didžiosios Britanijos pilietis ir buvo teisiamas jam nedalyvaujant.

Mirusio asmens teismas beveik neturi precedentų posovietinėje Rusijoje, o ši byla sukėlė susirūpinimą, kad teisėsaugos pareigūnai toliau persekioja velionį advokatą, įsiplieskus dideliam pasipiktinimui dėl jo mirties.

Tuščias narvas, kuriame kaltinamieji paprastai išklauso teismo nutartis, simbolizavo S.Magnickio ir kartu su juo kaltinamo W.Browderio nedalyvavimą.

"Neabejojau, kad sprendimas bus būtent toks, - S.Magnickio šeimos advokatas Dmitrijus Charitonovas sakė teisinių naujienų agentūrai RAPSI. - Žinau, kad jis neįvykdė jokių nusikaltimų."

S.Magnickis kaltino kelis VRM pareigūnus, jog jie organizavo mokesčių vengimo schemą, dėl kurios valstybė patyrė 235 mln. JAV dolerių (621 mln. litų) žalą, tačiau vėliau jis buvo apkaltintas dėl tų pačių nusikaltimų, kuriuos tvirtino pats atskleidęs.

2008 metais jam buvo skirtas ikiteisminis areštas, o nepraėjus nė metams 37 metų teisininkas mirė dėl negydytos ligos.

W.Browderis, šiuo metu dirbantis Londone, tvirtino, kad S.Magnickis buvo mirtinai nukankintas mušant ir kad jam nebuvo teikiama būtina medicinos pagalba.

Šio teisininko mirtis išprovokavo vieną iš didžiausių Vašingtono ir Maskvos ginčų per kelerius pastaruosius metus, o Jungtinės Valstijos pernai priėmė vadinamąjį Sergejaus Magnickio įstatymą, pagal kurį uždraudžiama išduoti Amerikos vizas su advokato mirtimi siejamiems Rusijos pareigūnams bei įšaldomos jų sąskaitos.

Tas teisės aktas sukėlė įtūžį Maskvai, kuri atsakydama priėmė įstatymą, draudžiantį amerikiečiams įsivaikinti Rusijoje.

Rusijos Konstitucinis Teismas 2011-metų liepą atvėrė galimybę teisti mirusius asmenis, paskelbęs nutartį, leidžiančią mirusių kaltinamųjų artimiesiems siekti, kad jie būtų reabilituoti.

S. Magnickio buvęs darbdavys už akių nuteistas kalėti 9 metus

Maskvos teismas ketvirtadienį skyrė devynerius metus laisvės atėmimo dėl mokesčių vengimo už akių nuteistam Jungtinėse Valstijose gimusiam investuotojui, kuris buvo kalėjime per ikiteisminį areštą mirusio advokato Sergejaus Magnickio darbdavys.

Jungtinėse Valstijose gimusiam Didžiosios Britanijos piliečiui Williamui Browderiui, kuris vadovauja investiciniam fondui "Hermitage Capital", Maskvos teismas nuosprendį paskelbė po to, kai velionį S.Magnickį pripažino kaltu toje pačioje byloje.

Tačiau joks nuosprendis S.Magnickiui nebuvo paskelbtas, nes teismas nusprendė uždaryti jo bylą dėl kaltinamojo mirties.