Rusijos Prezidentas Dmitrijus Medvedevas, baigiantis savo kadenciją gegužę, paskyrė S.Šoigu į Maskvos srities parlamentą, kuriame daugumą sudaro valdančiosios partijos "Vieningoji Rusija" deputatai.

Vyriausybė nutarė nerengti gubernatoriaus rinkimų Pamaskvėje, veikiausiai baimindamasi prarasti kontrolę viename iš turtingiausių Rusijos regionų.

56 metų S.Šoigu taps vienu iš paskutinių skiriamų gubernatorių, nes greitai įsigalios įstatymas, grąžinantis regionų lyderių rinkimus.

Kremlius pažadėjo grąžinti gubernatorių rinkimus, Rusijoje kilus protestų bangai dėl pernai gruodį vykusių rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatų, o opozicija šį žingsnį vertino kaip nuolaidą jos reikalavimams.

Tačiau vyriausybė pademonstravo neketinanti atiduoti svarbiausių regionų kontrolės: jau prasidėjus naujojo įstatymo svarstymui Dūmoje buvo pakeistas Primorės srities gubernatorių, iš naujo paskirtas Krasnodaro regiono gubernatorius, taip pat buvo atsisakyta galimybės surengti Maskvos regiono vadovo rinkimus, argumentuojant, kad nauja tvarka dar neįsigaliojusi.

Šie gubernatoriai liks valdžioje, kol pasibaigs jų penkerių metų kadencijos - kaip ir Maskvos bei Sankt Peterburgo merai, paskirti 2010 ir 2011 metais.

"Aš ne prieš Šoigu - aš prieš tai, kad gubernatoriai pas mus toliau skiriami; manau, jog tai absoliučiai neteisinga, - sakė opozicinės partijos "Teisingoji Rusija" deputatas ir vienas iš gatvės protestų organizatorių Genadijus Gudkovas. - Valdžia rodo, kad ši reforma iškastruota ir kad ja nesiekiama atkurti tikrų rinkimų mechanizmo. Visų svarbių regionų (vadovai) jau paskirti iš naujo."

Aktyvistai, įsitraukę į didelio atgarsio sulaukusį Pamaskvės konfliktą dėl kelio tiesimo per Chimkų mišką, taip pat nepatenkinti Kremliaus sprendimu. Vienas iš miško gynėjų žaliasis aktyvistas Jaroslavas Nikitenka sakė, kad S.Šoigu vadovaujama ministerija prastai rūpinosi miškų priešgaisrine apsauga, o Pamaskvė buvo vienas iš labiausiai nuo ugnies nukentėjusių Rusijos regionų.

"Kai visą Rusiją buvo apėmę miškų gaisrai, veiksmingiausiai darbavosi savanorių ugniagesių būriai ir (žaliųjų organizacija) "Greanpeace", Nepaprastųjų situacijų ministerija visiškai nesusidorojo su savo darbu", - sakė jis.

Tąsyk gaisrai nusinešė daugiau nei 60 žmonių gyvybių, o dėl liepsnojančių Pamaskvės miškų Rusijos sostinę kelias savaites gaubė tiršti dūmai.