„Dėl Maskvoje gaunamos informacijos imamasi antiteroristinių priemonių, skirtų saugumui sustiprinti“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė Sergejus Sobianinas.

Rostovo ir Lipecko regionų valdžia taip pat pranešė, kad ten stiprinamas saugumas.

„Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas anksčiau sakė, kad jo daliniai, suvaidinę svarbų vaidmenį puolime Rytų Ukrainoje, įžengė į pietinį Rostovo regioną.

Lipecko gubernatorius Igoris Artamonovas sakė surengęs susitikimą su Federalinės saugumo tarnybos (FST) atstovais.

FST pradėjo tyrimą dėl raginimų surengti „ginkluotą maištą“.

J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikuojantis Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Maskvą paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. Jis paragino rusus prisidėti prie jo pajėgų ir nubausti Maskvos karinę vadovybę, taip metęs įžūliausią iššūkį prezidentui Vladimirui Putinui nuo pat puolimo Ukrainoje pradžios praėjusiais metais.

Pasak „Vagner“ vadovo, jo pajėgos įžengė į Rusiją, kad nuverstų Maskvos karinę vadovybę, jis ir jo 25 tūkst. kovotojų yra „pasirengę mirti“.

„Mes visi esame pasirengę mirti. Visi 25 tūkst. ir dar 25 tūkst.“, – garso žinutėje sakė 62 metų J. Prigožinas, anksčiau apkaltinęs Rusijos vadovybę smogus jo vyrams. „Mes mirštame už Rusijos žmones“, – teigė J. Prigožinas.

FST apkaltino Prigožiną mėginimu pradėti „pilietinį konfliktą“ ir paragino „Vagner“ kovotojus jį sulaikyti.

„Mes sunaikinsime visus, kas stovi mūsų kelyje“, – anksčiau sakė J. Prigožinas.

Jis taip pat sakė, kad jo pajėgos numušė Rusijos karinį sraigtasparnį, bet įrodymų nepateikė. Nepriklausomai patikrinti šios informacijos neįmanoma.

Rostovo valdžia paragino gyventojus likti namuose. „Teisėsaugos institucijos daro viską, kas būtina gyventojų saugumui užtikrinti“, – sakė Rostovo gubernatorius Vasilijus Golubevas.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose buvo matyti administracinius pastatus Rostove apsupę, ginkluoti vyrai ir miesto centre dislokuoti tankai, tačiau nebuvo aišku, kieno tai pajėgos.

Maskvoje sustiprinta svarbių objektų apsauga, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi šaltiniu teisėsaugoje.

Generalinis prokuroras Igoris Krasnovas pranešė V. Putinui, kad iškelta „baudžiamoji byla dėl bandymo surengti ginkluotą maištą“, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad prezidentas nuolat informuojamas apie padėtį.

Raketų smūgiai

Šie įvykiai pradėjo rutuliotis, kai J. Prigožinas apkaltino Maskvą paleidus raketas į jo pajėgas ir teigė, kad žuvo „didžiulis skaičius jo kovotojų“. „Vagner“ vadų taryba priėmė sprendimą – blogis, kurį neša šalies karinė vadovybė, turi būti sustabdytas“, – piktai pareiškė jis, garso pranešimus paskelbė jo atstovai.

J. Prigožinas perspėjo rusus nesipriešinti jo pajėgoms ir paragino prie jų prisidėti. „Turime padaryti galą šiai netvarkai“, – sakė jis ir pridūrė, kad „tai ne karinis perversmas, o teisingumo žygis“.

FST pareiškime sakoma: „J. Prigožino pareiškimai ir veiksmai iš tikrųjų yra raginimas pradėti ginkluotą pilietinį konfliktą Rusijos Federacijos teritorijoje, tai dūris į nugarą Rusijos kariams, kovojantiems su profašistinėmis Ukrainos pajėgomis“.

J. Prigožinas jau ir anksčiau ne kartą kaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą dėl jo kovotojų žūties.

Generolo raginimas

Rusijos gynybos ministerija paneigė J. Prigožino teiginius, kad buvo užpultos jo pajėgos, ir sakė, kad šie teiginiai „neatitinka tikrovės“.

Labai neįprastame vaizdo kreipimesi žymus Rusijos generolas, Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų vadas Sergejus Surovikinas paragino J. Prigožiną „sustoti, kol dar ne vėlu (...) ir paklusti išrinkto Rusijos Federacijos prezidento valiai ir įsakymui“.

Tačiau vienas iš Rusijos opozicijos atstovų Michailas Chodorkovskis ragino rusus paremti J. Prigožiną, pareiškęs, kad prieš Kremlių galima susidėti ir su „pačiu velniu“.

Pasak Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto, atsižvelgiant į tai, kad S. Surovikinas pasmerkė J. Prigožino raginimą sukilti, vargu ar „Vagner“ vadovo mėginimas priversti pakeisti gynybos ministerijos vadovybę pavyks.

JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie padėtį Rusijoje, Vašingtonas „dėl šių įvykių konsultuosis su sąjungininkėmis ir partnerėmis“, sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Adamas Hodge'as.

J. Prigožinas iškilo iš kuklios aplinkos ir tapo artimas V. Putinui. Paskutiniuoju SSRS gyvavimo laikotarpiu jis devynerius metus praleido kalėjime, nuteistas už sukčiavimą ir vagystes. Per Rusijoje įsivyravusį chaosą praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį jis pradėjo gana sėkmingą verslą, pardavinėjo dešrainius, po to atidarė restoranus, vieną ypač prabangų Sankt Peterburge, tarp jo klientų buvo ir į politiką perėjęs buvęs KGB agentas V. Putinas.