Apie situaciją jis papasakojo susitikime su Maskvos šiaurės rytų administracinės apygardos aktyvistais. Ištrauka iš susitikimo publikuojama Maskvos mero tinklaraštyje.

„Mes pirmi pasaulyje paskelbėme, kad pradėjome vakcinaciją Maskvoje. Na ir kas? Maskvoje – mažesnis paskiepytųjų procentas nei bet kuriame Europos mieste, net kelis kartus mažesnis [nei kai kuriuose miestuose]... Toliau sergame, toliau miršta žmonės, bet vis tiek nenori skiepytis“, – sakė S. Sobianinas.

Jis teigė, esą Europoje skiepai dažnai būna mokami (Europoje skiepai nėra apmokestinti – red.), o Maskvoje nemokami, bet ir tai neskatina žmonių skiepytis. Nepadeda ir skatinamosios priemonės.

„Negana to, kad poliklinikose skiepijame, prekybos centruose skiepijame, dabar parkuose skiepijame, dabar dar 1 tūkst. rublių mokame pensininkams, kad galėtų eiti į parduotuves apsipirkti, kad tik pasiskiepytų – bet nieko nėra. Na, sąlyginai nieko nėra. Per visą laiką pasiskiepijo 1,3 mln. žmonių iš 12 mln. gyventojų. Tai didelis skaičius, bet galėtų būti mažiausiai du kartus didesnis“, – pasakojo S. Sobianinas.

Portalo RBK skaičiavimais, gegužės viduryje rusų, gavusių bent vieną vakcinos nuo koronaviruso dozę, skaičius buvo 13,9 mln. Tai – 9,52 proc. visos šalies gyventojų. Pagal vakcinavimo tempus lyderiauja Čiukotka, didžiausias autsaideris – Dagestanas. Maskvoje – 10,27 proc. gyventojų, gavusių bent vieną skiepo dozę.

Masinis skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje prasidėjo sausį. Šalyje užregistruotos keturios vakcinos nuo koronaviruso: Sputnik V“, „Sputnik Light“, gamintos N. Gamalėjos vardo centro, vakcina „EpiVakKorona“, gaminta centro „Vektor“, taip pat „KoviVak“, gaminta M. Čiumakovo centro.

Centrinio mokslinių tyrimų epidemiologijos instituto direktorius Aleksandras Gorelovas teigė, kad vakcinavimo tempai Rusijoje lėti, iš dalies taip yra todėl, kad šalyje visada buvo ir yra prieš skiepus pasisakančių žmonių.

Rusijoje per praėjusią parą nustatyti 8 937 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė 389 anksčiau užsikrėtę žmonės, rodo ketvirtadienį paskelbti kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 9 232 naujus užsikrėtimo atvejus ir 396 pacientų mirtį.

Maskvoje, kuri išlieka labiausiai pandemijos paveiktas Rusijos regionas, nustatyti 2 954 nauji COVID-19 atvejai. Sostinėje per praėjusią parą mirė 58 koronavirusu užsikrėtę žmonės.

Nuo pandemijos pradžios Rusijoje nustatyti iš viso 4 983 845 COVID-19 atvejai, 117 739 užsikrėtę žmonės mirė. Persirgę koronavirusine infekcija pasveiko 4 601 120 pacientų, iš jų 9 350 – per praėjusią parą.

Sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška sakė, kad epidemiologinė padėtis Rusijoje išlieka sudėtinga.

„Padėtis dėl naujosios koronavirusinės infekcijos išlieka įtempta. Dėl to regionams rekomenduota kas savaitę vertinti epidemiologinę padėtį savivaldybių lygiu ir, atsižvelgiant į tai, priimti sprendimus dėl varžomųjų priemonių“, – M. Muraškos žodžius savo pranešime citavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)