"Estijos parlamento priimta rezoliucija, kuri prieštarauja akivaizdiems istorijos faktams ir sąmoningai iškraipo praeities įvykius, taip pat neseniai prezidento Toomaso Hendriko Ilveso atliktas buvusių nacių kolaborantų apdovanojimas kertasi su gausiais pareiškimais iš Estijos pusės, jog ji ketina vystyti kaimyniškus santykius su mūsų šalimi", - sakoma M. Zacharovos atsakyme į žiniasklaidos klausimą, kuris buvo pateiktas ministerijos tinklalapyje.

M. Zacharova pažymėjo, kad pasiryžimas primesti visuomenei mitą apie vadinamąją sovietinę okupaciją ir padėti lygybės ženklą tarp nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos "tapo oficialiojo Talino manija".

"Tuo pat metu Estijos pareigūnai sąmoningai dangsto faktą, kad nacių režimo, kuriam tarnavo vietinis "Waffen SS" legionas, planuose nebuvo numatytas Estijos valstybės, likviduotos dėl nacistinės Vokietijos agresijos, atkūrimas", - pažymėjo M. Zacharova.

Sąmoningai ar ne, Rusijos URM atstovė nepaminėjo, kad Estijos Respublika kartu su Latvija ir Lietuva buvo perduotos Sovietų Sąjungos įtakos zonai pagal 1939 metų rugpjūtį tarp Maskvos ir Berlyno pasirašyto Molotovo ir Ribentropo pakto slaptuosius protokolus.

Tuo metu Talino vyriausybė buvo priversta pasirašyti susitarimą, leidusį veikti Estijos teritorijoje Sovietų Sąjungos karinėms bazėms, o 1940 metais Maskva šią šalį okupavo ir aneksavo.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas trečiadienį pareiškė, kad Rusijos atstovai turėtų baigti kalbas apie "fašistų talkininkus" bei "istorijos klastojimus" ir pripažinti tai, kas Estiją ištiko XX amžiuje.

Komentuodamas Rusijos URM pareiškimą dėl Estijos parlamento vasario 14 dienos pareiškimo, reiškiančio dėkingumą kovotojams už nepriklausomybę, jis pažymėjo, kad "Rusijos užsienio reikalų ministerija, kaip ir iki šiol, nenori pripažinti fakto, kad nuo 1940-ųjų metų Estijos žmonių tikslas buvo atkurti demokratinę ir laisvą valstybę".

Pasak estų ministro, "nei nacistinė Vokietija, nei sovietinė okupacinė valdžia nenorėjo atkurti Estijos nepriklausomybės. Jeigu taip būtų buvę, Estija po Antrojo pasaulinio karo būtų galėjusi vystytis kaip nepriklausoma valstybė, kaip didžioji dalis Europos".

"Todėl Rusijos atstovai galėtų liautis kalbėję apie "fašistų talkininkus" ir "istorijos klastojimus" ir pagaliau pripažinti, kas atsitiko Estijai XX amžiuje", - sakė Estijos URM vadovas.

Jis pareiškė, kad dėl nacių Vokietijos ir Sovietų Sąjungos okupacijos Estija neteko dešimtis tūkstančių piliečių ir ilgam prarado nepriklausomybę.