„Atsisveikinu, nes šiandien mano paskutinioji darbo diena Didžiajame teatre“, – sakė 76-erių V. Urinas, remiantis internete paskelbtu vaizdo įrašu iš premjero šventės su teatro kolektyvu. Teatro atstovė agentūrai dpa patvirtino, kad įrašas autentiškas. Ji pareiškė, kad dar penktadienį bus paskelbtas oficialus teatro pareiškimas. V. Urinas pernai pasirašė kultūros kūrėjų pareiškimą prieš karą.

Anot rusų žiniasklaidos V. Uriną gali pakeisti tarptautiniu mastu žinomas dirigentas Valerijus Gergijevas, kuris yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugas. V. Gergijevas praėjus kelioms dienoms po V. Putino invazijos prarado vyriausiojo dirigento Miuncheno filharmonijoje pareigas, nes neatsiribojo nuo karo.

70-metis jau vadovauja taip pat dėl pasaulinių gastrolių žinomam Marijos teatrui Sankt Peterburge. Paprašytas pakomentuoti galimą savo paskyrimą į Didžiojo teatro vadovas, jis teigė jau esąs labai užsiėmęs ir neieškąs dar daugiau darbo.

V. Urinas, kuris laikomas puikiu teatro vadovu, 2013 m. stojo prie Didžiojo teatro vairo. Pasak žiniasklaidos, jis pareigas palieka savo noru. Oficialiai priežastis nenurodoma. V. Urino sutartis dar galiojo iki 2027 m.

V. Urinas jau praėjus dviem dienoms nuo Rusijos invazijos į Ukrainą kartu su kitais kultūros kūrėjais pasirašė raginimą nutraukti karą. Daug teatro menininkų dėl karo ir dėl to įvestų Vakarų sankcijų savo noru nutraukė darbą teatre arba buvo priversti tai padaryti.

Teatro vadovu paskirtas Kremliui palankus V. Gergijevas

Penktadienį Rusijos vyriausybė paskyrė prieštaringai vertinamą Valerijų Gergijevą, prezidento Vladimiro Putino sąjungininką, vadovauti visame pasaulyje garsiam Maskvos Didžiajam teatrui.

Šiuo paskyrimu viena įtakingiausių Rusijos institucijų suartinama su Kremliumi, Maskvai vis labiau pasitelkiant kultūrą kaip kovos su Vakarais priemonę.

Rusijos vyriausybės pranešime socialinėje žiniasklaidoje sakoma, kad ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pasirašė įsaką, kuriuo V. Gergijevas paskirtas Didžiojo teatro generaliniu direktoriumi penkerių metų laikotarpiui.

V. Gergijevas palaiko V. Putino politiką per visus 23 Rusijos lyderio valdymo metus, tačiau Vakaruose jo vengiama, nes jis nepasmerkė Rusijos karinio puolimo Ukrainoje.

V. Gergijevas nuo 1988 m. vadovavo Sankt Peterburgo Marijos teatrui. Dabar jis gali vadovauti abiem svarbiausiems Rusijos teatrams, tai pernai siūlė V. Putinas. Jis siūlė integruoti teatrų valdymą ir sakė, kad taip jie buvo valdomi prieš 1917 m. bolševikų revoliuciją.

Pastaraisiais metais Kremlius stengiasi susilpninti kultūros institucijų pozicijas, daugelis garsių menininkų paliko Rusiją, kai ši 2022 m. vasarį užpuolė Ukrainą. Tie, kurie pasiliko, sako, kad yra priversti cenzūruoti savo darbą ir jiems gresia areštas, jei pernelyg nukryps nuo oficialaus Kremliaus naratyvo.

V. Gergijevas pažįsta V. Putiną ne vieną dešimtmetį ir rengė propagandinius koncertus Rusijos karinių pergalių garbei Sirijoje ir Sakartvele. V. Putinui pernai vasarį pasiuntus kariuomenę į Ukrainą, jis viešai nepadarė jokių politinių pareiškimų, tačiau atsisakė pasmerkti Rusijos pradėtą karą ir dėl to pernai buvo atleistas iš Miuncheno filharmonijos vyriausiojo dirigento pareigų, kurias ėjo nuo 2015 metų.

Kitos Vakarų koncertų salės nuo Paryžiaus filharmonijos iki Niujorko Karnegio salės taip pat atsisakė jo pasirodymų. Vakaruose tapęs persona non grata, V. Gergijevas daugiausiai koncertavo Rusijoje, bet šių metų pradžioje surengė gastroles Kinijoje.

V. Gergijevas pakeitė Vladimirą Uriną, karui Ukrainoje prasidėjus pasirašiusį viešą menininkų laišką, raginantį nutraukti kovas. V. Urinas vadovavo Didžiajam teatrui nuo 2013 m. ir taip pat dažnai pasisakydavo palankiai Kremliui, įskaitant apie Krymo aneksiją.

Protestuodama prieš Ukrainos užpuolimą, pernai iš Didžiojo teatro pasitraukė garsi balerina Olga Smirnova.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)