Karstas su A. Navalno kūnu buvo nuleistas į kapą skambant Franko Sinatros dainai „My Way“ ir melodijai iš filmo „Terminatorius 2“, kurį A. Navalnas, kaip ne kartą sakė, dievino.

Žmonės, kuriems pavyko patekti į kapines, į kapą mėtė saujas žemių.

A. Navalno kūnas iš pradžių buvo paguldytas atvirame karste perpildytoje Marjino Dievo Motinos ikonos „Numalšink mano liūdesį“ cerkvėje pietinėje Maskvoje, o ceremonijoje dalyvavo jo tėvai.

Iš karto po pamaldų karstas buvo uždarytas, todėl daugelis gedėtojų, norėjusių praeiti pro jį ir atiduoti paskutinę pagarbą, negalėjo to padaryti. Po to karstas buvo nuvežtas į Borisovo kapines, esančias netoli Maskvos upės pakrantės, kur aplink kapą buvo padėti keli dideli vainikai.

„Mes tavęs nepamiršime!“ ir „Atleisk mums!“ – šaukė kai kurie gedėtojai, kai karstas buvo atvežtas laidoti.

Nuo A. Navalno mirties prie jam skirtų memorialų buvo sulaikyta apie 400 gedėtojų, pranešė žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“, ir baimintasi, kad per laidotuves, kuriose buvo matyti gausios policijos pajėgos, bus dar daugiau sulaikymų.

„Ko jie bijo? Kodėl tiek daug automobilių?“ – AFP sakė viena gedėtoja Ana Stepanova, buvusi prie cerkvės.

„Jie patys labai bijo, – kalbėjo ji. – Žmonės, kurie čia atėjo, nebijo. Aleksejus taip pat nebijojo. Tokie žmonės kaip jis neturėtų mirti: sąžiningi ir principingi, pasirengę aukotis“.

A. Navalno kūnas kiek prieš 13 val. Lietuvos laiku atvežtas į cerkvę. Susirinkę žmonės ėmė ploti ir skanduoti A. Navalno pavardę.

Žmonės stoviniavo šalia metalinių užtvarų, kuriomis apjuosta maldos namų teritorija. Daugelis laikė rankose gėles.

A. Navalno bendražygis Ivanas Ždanovas tinkle „Telegram“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip keli žmonės neša karstą į cerkvę. Kituose vaizdo įrašuose buvo matyti, kad į cerkvę įleista žmonių, spėjama, kad tai A. Navalno giminaičiai.

Apeigos atliktos itin greitai


A. Navalno bendražygiai, remdamiesi religijotyrininku ir buvusiu „Maskvos patriarchijos žurnalo“ atsakinguoju redaktoriumi Sergejumi Čiapninu, papasakojo, kad Dievo Motinos ikonos „Nuramink mano sielvartą“ cerkvės klebonas Anatolijus Rodionovas buvo „spaudžiamas“ greičiau atlikti A. Navalno laidojimo apeigas.

Kad A. Rodionovas gavo įsakymą iš patriarchato „viską maksimaliai sutrumpinti“, savo feisbuko paskyroje parašė ir pats S. Čiapninas.

Maždaug po valandos karstas išvežtas į kapines. Skelbiama, kad apeigos truko vos apie 20 minučių. Link kapinių patraukė ir minia žmonių. Kaip pranešė A. Navalno bendražygiai, policininkai užblokavo karsto nešėjų automobilį, taigi automobilis su karstu kurį laiką tiesiog stovėjo prie kapinių ir karstas nebuvo neišnešamas.

Gatvėje susirinkusi minia be A. Navalno vardo ir pavardės taip pat skanduoja „Karui ne“, „Rusija bus laisva“, „Meilė stipresnė už baimę“, „Tu nebijojai ir mes nebijome“, „Rusija be Putino“, „Putinas – žudikas“, „Herojai nemiršta“.


Atsisveikinti su A. Navalnu, kaip pranešama, atvyko JAV ir ES šalių diplomatai, taip pat Borisas Nadeždinas, kuriam šiemet neleista dalyvauti Rusijos prezidento rinkimuose.

Pranešama apie pirmąjį sulaikymą, prieš laidotuves – įspėjimas iš Kremliaus


Pranešama, kad vienas asmuo buvo sulaikytas maždaug pusiaukelėje nuo cerkvės iki kapinių. Sulaikymo priežastys kol kas neaiškios.

Vakare Rusijos žmogaus teisių grupė „OVD info“ pranešė, kad Rusijoje po A. Navalno laidotuvių buvo suimti mažiausiai 67 asmenys.

Grupė pranešė, kad 18 žmonių buvo sulaikyti Sibiro mieste Novosibirske, o dar 10 buvo sulaikyti padedant gėles Jekaterinburge, mieste į rytus nuo Uralo kalnų.

Dar 10 asmenų buvo sulaikyti Vakarų Rusijos Voronežo srityje.
Iki šiol Maskvoje buvo suimti šeši asmenys.

Tačiau šaltiniai iš įvykio vietos ne per laidotuves teigė, kad policija elgėsi santūriau nei įprastai.

Vienas liudininkas pranešė matęs, kaip vyras šaukė „š*** tu“ vienam policijos pareigūnui, o šis atsakė tiesiog perspėdamas, kad to nekalbėtų.

Kremlius penktadienį perspėjo nerengti jokių nesankcionuotų susibūrimų per opozicijos lyderio A. Navalno laidotuves Maskvoje, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Bet kokiais nesankcionuotais susibūrimais bus pažeidžiami įstatymai, o jų dalyviai bus patraukti atsakomybėn“, – pareiškė atstovas D. Peskovas, kurį cituoja TASS.

D. Peskovas taip pat pareiškė, kad „Kremlius neturi ką pasakyti A. Navalno artimiesiems“ laidotuvių dieną.

Nepaisydami grėsmės, tūkstančiai žmonių, kaip matyti iš nuotraukų ir vaizdo įrašų susirinko atsisveikinti su A. Navalnu.

Sutelktos gausios pareigūnų pareigos


Nuo metro stoties „Marjino“ iki Dievo Motinos ikonos „Numalšink mano liūdesį“ cerkvės, kurioje bus laikomos mišios už A. Navalną, nutiestas iš metalinių užkardų suformuotas koridorius, ryte pranešė portalas „Mediazona“.

Prie cerkvės sustatyti policijos automobiliai ir suimtųjų gabenimo furgonai. Pasak „Mediazona“ korespondento, užkardų pristatyta ir ant Bratejevskio tilto, o jėgos struktūroms atstovaujantys pareigūnai tikrina dokumentus. „Sota“ patikslino, kad prie cerkvės stovi ne mažiau kaip 40 policijos automobilių. Marjino prospektas užtvertas, rašo ovd.info.


Pasak rusų žiniasklaidos, jau ankstyvą rytą dešimtys automobilių su uniformuotais pareigūnais užėmė pozicijas, pareigūnai tikrino praeivių dokumentus ir asmeninius daiktus. Teritorijoje buvo išjungtas mobilus internetas. Anot pranešimų, prie cerkvės kabojo užrašas su raginimu nefilmuoti ir nefotografuoti.

Bendražygiai penktadienio rytą skelbė, kad A. Navalno kūnas pavėluotai perduotas artimiesiems. „Artimieji į morgą atvyko 10 val., kai jiems turėjo būti perduotas Aleksejaus kūnas. Kūnas dar neperduotas“, – pranešė A. Navalno komandos atstovė Kira Jarmyš. Vėliau pranešta, kad katafalkas su A. Navalno kūnu išvyko link cerkvės.

Pamaldos cerkvėje buvo numatytos 14 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, laidotuvės numatytos dviem valandomis vėliau netoliese esančiose Borisovo kapinėse, ketvirtadienį paskelbė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

Tie, kurie Rusijoje viešai gedi A. Navalno, rizikuoja būti sulaikyti. Šimtai žmonių pastaruoju metu buvo sulaikyti už tai, kad padėjo gėlių pagerbdami opozicijos veikėją.

Apie 47 metų A. Navalno mirtį atokiame kalėjime už poliarinio rato buvo pranešta vasario 16 dieną. Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo režimo kritiką fiziškai susilpnino mėginimas jį nunuodyti 2020 m. ir nuolatinis laikymas kalėjimo karceryje. A. Navalno šalininkai ir daugelis tarptautinių stebėtojų įsitikinę, jog negali būti nė kalbos apie mirtį dėl „natūralių“ priežasčių, kaip parašyta mirties liudijime.

Opozicionieriaus našlė Julija Navalnaja, jo komanda ir piliečių teisių aktyvistai kaltina Rusijos prezidentą V. Putiną politiko nužudymu.

Anot A. Navalno motinos, Kremlius norėjo, kad jis būtų palaidotas slapta, bet ji tam pasipriešino.

Ketvirtadienį A. Navalno komanda paragino žmones dalyvauti pamaldose ir laidotuvėse, nepaisant policijos. Visi, kuriems A. Navalno politinė veikla ką nors reiškė, turėtų dalyvauti, sakė jo atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)