Operacijos metu pareigūnai nušovė ginkluotą čečėną Džambulatą Dadajevą, bandžiusį taranuoti jų automobilį. Po incidento Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas suteikė leidimą šaudyti į respublikos pareigūnams nepažįstamus teisėsaugos struktūrų darbuotojus, atvykusius iš kitų regionų, taip pat ir iš Maskvos.

Anot R. Kadyrovo, pirmiausia specialiosios operacijos Čečėnijos respublikos teritorijoje privalo būti suderintas su regiono valdžia.

Čečėnijos vadovo poziciją palaikė ir Dagestano vadovas Ramzanas Abdulatipovas, skelbia newsru.com.

Balandžio pabaigoje dėl specialiosios operacijos Grozne tyrimą pradėjo Rusijos tyrimų komitetas. Dėl Dž. Dadajevo nužudymo pradėta baudžiamoji byla pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 286 straipsnį (dėl įgaliojimų viršijimo), tačiau netrukus ji buvo nutraukta.

Kaip skelbia „Kommersant“, tyrėjai atsisakė kelti bylą specialiąją operaciją Grozne vykdžiusiems pareigūnams – jie nustatė, kad rusai šaudė, nes tai buvo būtina.

Iš pradžių vyras bandė slėptis, vėliau ėmė priešintis pareigūnams ir bandė automobiliu taranuoti teisėsaugos darbuotojų transporto priemonę. Galiausiai ėmė grasinti pistoletu.

Galutinę išvadą pateikė Rusijos tyrimų komiteto pirmininko pavaduotojas, atsakingas už Šiaurės Kaukazo apygardą, Borisas Karnauchovas. Būtent jis nutraukė Čečėnijos pareigūnų inicijuotą baudžiamąją bylą dėl viršytų įgaliojimų.

Aukos artimųjų interesus ginantis advokatas Zaurbekas Sadachovas „Kommersant“ sakė, kad Rusijos tyrimų komiteto sprendimą nekelti baudžiamosios bylos laiko neteisėtu.

Advokato teigimu, bus siekiama tokį sprendimą pakeisti.

Balandžio pabaigoje žiniasklaidoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Dž. Dadajevas šaudo į verslininką iš Stavropolio Mahometą Tazirovą.

Incidentas įvyko 2014 metų rugsėjo 12 dieną Stavropolyje, po jo paskelbta tarptautinė čečėno paieška.

2014 metų gruodį Stavropolio policijos pareigūnai bandė Dž. Dadadevą sulaikyti Čečėnijoje, bet jiems nepavyko.

Po Dž. Dadajevo nužudymo R. Kadyrovas pareiškė, kad „Rusijos pareigūnai neinformavo apie vykdomą specialiąją operaciją“.

Be to, Čečėnijos vadovas pavadino melu oficialų Rusijos vidaus ministerijos pareiškimą, esą dėl specialiosios operacijos buvo sutarta su vietos teisėsaugos struktūromis.

Anot R. Kadyrovo, nežinomi jėgos struktūrų pareigūnai, prisidengę kaukėmis, iš tikrųjų gali būti jais apsimetantys nusikaltėliai. Incidentas kaip reikiant sukiršino R. Kadyrovą ir Rusijos teisėsaugos struktūras.

Žiniasklaidoje sklandė gandai, kad Čečėnijos lyderis ant rusų taip supyko, nes jie esą Dž. Dadajevą sušaudė minėtojo Stavropolio verslininko artimųjų prašymu.