Šią savaitę Marianos mieste, netoliese sienos su Alabamos valstija, per kasinėjimo darbus Arthuro G. Doziero berniukų mokyklos, uždarytos 2011 metais, teritorijoje specialistai aptiko dviejų paauglių kaulų.

Radarai atskleidė, jog vietovėje aplink savo laiku liūdnai pagarsėjusią mokyklą jauniems nusikaltėliams iš viso yra net 50 kapų. Jau anksčiau skelbta, jog šios nepilnamečių kolonijos auklėtiniai mokyklos personalo būdavo mušami, prievartaujami ir kankinami.

Robertas Straley, kuris kolonijoje praleido 10 mėnesių dėl automobilio vagystės (nusikaltimą jis įvykdė būdamas vos 13 metų), sako, jog per kelis dešimtmečius iš viso galėjo būti nužudyta daugiau nei 100 nepilnamečių berniukų.

„Berniukų mokykla pradėjo veikti dar 1900 metais. Galima teigti, jog visą tą laiką jie siurbė nepilnamečių kraują“, - teigia buvęs auklėtinis.

63 metų R. Straley prisimena jausmą, jog bet kurią akimirką gali lūžti stuburas – paauglį kolonijoje žiauriai mušdavo ir išnaudojo du auklėtojai. Vyrai pas jį ateidavę naktimis ir ištempdavę kankinimams į rūsį.

„48 metus bent kartą per savaitę prisimenu tą jausmą, tarsi kas prisėstų ant lovos – mane nuolat lanko nematomi demonai iš praeities“, - apie traumuotą paauglystę kalba vyras.

Skelbiama, kad dažniausiai paslaptingai be žinios iš kolonijos dingdavę juodaodžiai paaugliai. Tie, kurių šeimos nebūtų galėjusios sužinoti, kas jiems iš tikrųjų atsitiko. Tuo metu Amerikos pietuose rasizmas buvo praktiškai legalus.

Pietų Floridos universiteto antropologė Erin Kimmerle, vadovavusi kasinėjimams, sakė, jog berniukų, kurių kaulus ir pavyko aptikti, amžius svyruoja nuo 10 iki 13 metų.

Vieno buvusio kolonijos mokinio - Oweno Smitho - šeima pasakoja, jog jiems mokyklos darbuotojai pranešę, esą berniukas mirė nuo plaučių uždegimo. 

Jo bičiulis pasakojo ką kitą – esą vaikas paprasčiausiai bandė pasprukti ir buvo nušautas.

„Šiandien manau, jog tą naktį mano brolis buvo paprasčiausiai nušautas. Jie jį nušovė, parvilko į mokyklos teritoriją ir kaip šunį užkasė“, - CNN sakė 84 metų O. Smitho sesuo Ovell.

Floridos pareigūnai pradėjo informaciją dėl kolonijoje karaliavusio žiaurumo tirti 2008 metais, kai grupelė buvusių mokinių, pasivadinusių Baltųjų rūmų vaikinais (pavadinimas kilo nuo priestato, kur jie būdavo mušami), suvienijo jėgas ir pareikalavo tyrimo.

2009 metais paskelbtoje ataskaitoje skelbiama, jog dabar jau buvusios kolonijos teritorijoje iš viso palaidotas 31 nepilnametis. Tačiau nepaaiškinama, kas galėjo nutikti kitiems dešimtims berniukų, kurie, kaip spėjama, kolonijoje mirė, tačiau jų palaikai paslaptingai dingo.

Kasinėjimo vietos apžiūrėti atvykusi Tananarive Due dienraščiui „The Orlando Sentinel“ sakė, jog kolonijoje 1937 metais mirė jos senelio brolis Robertas Stephensas.

„Oficiali mirties priežastis buvo dūriai peiliu, esą jį užpuolė kitas mokinys – bent jau taip buvo parašyta. Bet tų aukų tiek daug – kas žino, kaip jie mirė? Jų šeimos taip ir neturėjo progos atsisveikinti su savo numylėtaisiais. Dauguma jų tiesiog dingo“, - sako moteris.

Floridos nepilnamečių nusikalstamumo departamento sekretorė Wansley Walters pažadėjo, jog tiesa bus išaiškinta.

„Tai, ką pavyko sužinoti iki dabar, suteikia puikią progą prisikasti prie tiesos ir bent truputį padėti aukų artimiesiems pasijusti geriau“, - žadėjo W. Walters.

Vienarankis buvęs mokyklos administratorius Troy Tidwellis, kelių buvusių mokinių kaltinamas smurtu ir prievarta, pripažįsta, jog mokiniai „gaudavę pylos“, tačiau griežtai neigia, jog kas nors buvęs žiauriai sumuštas ar net nužudytas.

Floridos valstijoje senaties terminas nužudymams negalioja, tačiau policijos pareigūnai prisipažįsta: vilties, jog bus rasti ir nubausti kaltieji, praktiškai nėra.

„Mes norime padėti šeimoms, štai kodėl esame čia“, - sako E.Kimmerle.