Kaip rašo „Wall Street Journal“, praeitą penktadienį privatus J. Prigožino lėktuvas nusileido Centrinės Afrikos Respublikos sostinėje. Anot trijų šaltinių, susipažinusių su susitikimų dienotvarkėmis, šalies prezidento rezidencijoje J. Prigožinas bandė Faustiną Archange Touaderą įtikinti tęsti bendradarbiavimą.

Kaip sako WSJ šaltiniai, Vladimiras Putinas asmeniškai paaiškino F. A. Touaderui, kad jau metas nuo J. Prigožino atsiriboti. Ir kai Centrinės Afrikos Respublikos prezidentas prieš mėnesį lankėsi konferencijoje, susitikimo su „Wagner“ lyderiu vengė.

Neilgai trukus netoliese J. Prigožino automobilių stovėjimo aikštelės nutūpė sraigtasparnis „Wagner“, kuriame buvo penki Sudano greitojo reagavimo pajėgų – tai sukarinta grupuotė, besikliaujanti „Wagner“ jėga kovoje su oficialiąja Sudano valdžia – vadai. Jie J. Prigožinui atskraidino dėžių su auksu: tai užmokestis už prieš tai jiems parūpintus ginklus. Kaip tikina WSJ šaltinis, pažiūrėjęs į dėžes J. Prigožinas drėbė: „Man reikia daugiau aukso.“

Po vizito Centrinės Afrikos Respublikoje, WSJ duomenimis, J. Prigožinas trumpam stabtelėjo Malyje.

O tuo pat metu kitoje Saharos pusėje J. Prigožino konkurentai iš Rusijos gynybos ministerijos dalyvavo derybose su nuolatiniais „Wagner“ klientais iš Libijos.

WSJ skelbia, kad delegacijai vadovavo Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Junisas Bek Jevkurovas – tas pats asmuo, kurį J. Prigožinas viešai sugėdijo, liepdamas jo „netujinti“, per pokalbį „Wagner“ užimtoje Pietų karinėje apygardoje Rostove prie Dono.

„Kremlius po truputį perima J. Prigožino klientų tinklą, nes jo ambicijos perlipo Vladimirui Putinui komfortišką lygį“, – rašo WSJ. Jo duomenimis, iniciatyva vykdyti šešėlines Kremliaus operacijas šiuo metu pereina į Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos generolo Andrejaus Averjanovo rankas (jis žinomas dėl to, kad jam buvo pavaldūs žvalgybos darbuotojai Čepiga ir Miškinas, kurie įtariami bandymu nunuodyti Sergejų Skripalių).

Iš Malio J. Prigožinas išskrido į Rusiją, bet galutinio savo kelionės taško – Sankt Peterburgo – taip ir nepasiekė.

Paskutinių J. Prigožino dienų ataskaita, kokią pateikia WSJ, grįsta interviu su daugiau nei dešimčia aukšto rango Afrikos valstybių pareigūnų, ginkluotųjų pajėgų ir žvalgybos atstovais, šaltiniais iš J. Prigožino aplinkos, pokalbių išrašais ir skrydžių duomenimis.

J. Prigožino skrydžius tarp Rusijos ir Afrikos patvirtino buvęs Rusijos oro ir kosmoso pajėgų pareigūnas Glebas Irisovas, bendravęs su „Wagner“ lėktuvų įgula.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)