Tokia padėtis suteikia neribotus įgaliojimus saugumo pajėgoms areštuoti ir sulaikyti įtariamuosius, tvyrant įtampai santykiuose tarp Aukščiausiojo Teismo ir vyriausybės.

Prezidentas atsisako laikytis teismo sprendimo paleisti politinius kalinius, nors to vis labiau reikalauja nerimaujanti tarptautinė bendruomenė.

A. Shukoor perskaitė prezidento deklaracija per valstybinę televiziją, A. Yameenui išsiuntus tris laiškus teisėjams, kurių prašoma atšaukti sprendimą.

Nepaprastąją padėtį A. Yameenas skelbia jau antrą kartą – anksčiau taip jis pasielgė 2015-ųjų lapkritį, kai buvo kėsintasi į jo gyvybę.

Pasak pareigūnų, prezidentas privalo per dvi dienas informuoti parlamentą apie bet kokį nepaprastosios padėties paskelbimą, bet įstatymų leidėjų veikla yra suspenduota neribotam laikui. „Dėl saugumo priežasčių“ posėdžiai pirmadienį parlamente nevyksta.

Ketvirtadienį (vasario 1 dieną) Maldyvų Aukščiausias Teismas netikėtai panaikino laisvės atėmimo bausmes devyniems politiniams disidentams. Teismas taip pat nurodė grąžinti mandatus 12 Liaudies madžliso narių, kurie buvo pašalinti iš parlamento, nes pasitraukė iš A. Yameeno partijos.

Po pastarojo teismo sprendimo opozicija įgijo daugumą 85 vietų parlamente ir dabar turėtų pakankamai balsų paskelbti apkaltą A. Yameenui ir jo kabinetui.