Tai išprovokavo nuogąstavimus, kad valdžia siekia slopinti kritiką artėjant rinkimams.

Panašius įstatymus svarsto kelių šalių vyriausybės, paskatintos JAV prezidento Donaldo Trumpo komentarų prieš „melagingas naujienas“. Tačiau teisių gynimo grupės perspėja, kad autoritariški režimai naujaisiais įstatymais tikriausiai pasinaudos kitokiai nuomonei slopinti.

Malaizijos premjeras Najibas Razakas jau taikėsi į kritikus politikoje ir žiniasklaidoje, puolusius jį dėl įtarimų, kad iš nepriklausomo turto fondo 1MDB buvo pavogtos didžiulės sumos. Premjeras ir pats fondas neigia padarę ką nors neteisėta.

Siūlomas įstatymas, kurio projektas parlamentui buvo pateiktas pirmadienį, pakurstė nuogąstavimus, kad vyriausybė prieš rinkimus siekia intensyvinti griežtų priemonių kampaniją. Rinkimai turi būti sušaukti iki rugpjūčio, bet tikimasi, kad įvyks anksčiau.

Opozicijos parlamentaras Charles'as Santiago sakė, kad įstatymo projektas yra „galingas vyriausybės ginklas kitokiai nuomonei šalyje tildyti“.

„Jo (pateikimo) laikas suderintas su rinkimais ir siekiant nutildyti diskusijas apie 1MDB“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ch. Santiago.

Įstatymo projekte sakoma, kad melagingos naujienos tampa „pasauliniu dalyku“ ir kad naujuoju įstatymu siekiama apsaugoti visuomenę, tuo pačiu užtikrinant raiškos laisvę.

Pripažinus asmens kaltę dėl, valdžios nuomone, netikrų naujienų kūrimo ir platinimo, jam gali būti skirta įkalinimo iki 10 metų bausmė ar bauda iki 500 tūkst. ringitų (105,3 tūkst. eurų).

Pagal pasiūlymą taip pat būtų galima visus, kas Malaizijos atžvilgiu pažeis šį įstatymą užsienyje, bausti Malaizijoje.

Nepaisydamas susirūpinimo, vyriausybės narys Wanas Junaidi Tuanku Jaafaras tvirtino, kad „įstatymu nebus piktnaudžiaujama“, ir pridūrė: „Juo nesiekiama nutildyti kritikų.“

Įstatymo projektui turi pritarti dauguma žemųjų rūmų parlamentarų, kurių yra 222, taip pat aukštieji rūmai. Abejus parlamento rūmus kontroliuoja vyriausybė. Prieš numatomą priėmimą parlamente turi įvykti keli svarstymai.

Ne pelno organizacijos „Reporteriai be sienų“ Pasaulio spaudos laisvės indekse Malaizijai tarp 180 valstybių skirta 144 vieta.