Tai naujausias posūkis dramoje, kurią sukėlė Mahathiro Mohamado atsistatydinimas ir vyriausybės žlugimas po nesėkmingo bandymo suformuoti naują valdančiąją koaliciją be jo numanomo politinio įpėdinio Anwaro Ibrahimo.

Anwaras Ibrahimas ir 94 metų Mahathiras Mohamadas, kuris yra vyriausio amžiaus lyderis pasaulyje, dabar varžosi dėl valdžios – atnaujinę konkurenciją, kuri Malaizijos politiką lydėjo du dešimtmečius.

Karalius skiria premjerą ir jau kalbėjosi su parlamentarais norėdamas išsiaiškinti, ką jie remia, bet Mahathiras Mohamadas sakė, kad pakankamą paramą turinčio kandidato kol kas nėra.

Kandidatą turi remti mažiausiai 112 parlamentarų, kad jis galėtų tapti premjeru.

Karalius „sako, kad teisingas forumas bus parlamentas“, ketvirtadienį sakė Mahathiras Mohamadas, prieš tai ryte susitikęs su monarchu.

Mahathiras Mohamadas pridūrė, kad parlamentas pirmadienį posėdžiaus ir spręs, kas turi pakankamą paramą tapti premjeru.

„Tačiau jei [parlamentas] neras žmogaus su dauguma, tuomet turėsime rengti pirmalaikius rinkimus“, – sakė Mahathiras Mohamadas, kuris po atsistatydinimo buvo paskirtas laikinuoju lyderiu.

Iš pradžių atrodė, kad jis turi pakankamą paramą ir galės likti premjeras. Jis net skelbė, kad nori suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę ir sugrįžti kaip lyderis.

Trys partijos iš buvusios valdančiosios koalicijos kandidatu į premjerus jau iškėlė Anwarą Ibrahimą.

Mahathiro Mohamado nacionalinės vienybės vyriausybės idėją atmetė įvairių politinių jėgų lyderiai, iš kurių dalis reiškė susirūpinimą, kad jis turėtų per daug galių, nes galėtų pasirinkti visus ministrus.

Audringa istorija


Ketvirtadienį jis pakeitė taktiką ir netikėtai paskelbė, kad jo partija „Bersatu“ galėtų kandidatu iškelti jo sąjungininką Muhyiddiną Yassiną, kuris iki vyriausybės žlugimo buvo vidaus reikalų ministras.

„Jei visi pasirinks jį, man bus gerai“, – sakė Mahathiras Mohamadas.

„Bersatu“ narys Redzuanas Yusofas sakė, kad partija „100-tu procentų“ parems Muhyiddiną Yassiną, pranešė naujienų portalas „Malaysiakini“.

Drama prasidėjo savaitgalį, kuomet kai kurie parlamentarai iš tuomet valdžiusios koalicijos „Vilties susitarimas“, 2018-aisiais pasiekusios istorinę pergalę, norėjo prisijungti prie opozicijos grupių ir suformuoti naują vyriausybę.

Šiuo veiksmu, kaip atrodo, siekta išstumti Anwarą Ibrahimą ir jo sąjungininkus iš vyriausybės, ir neleisti jam tapti premjeru. Mahathiras Mohamadas buvo pažadėjęs galiausiai perduoti valdžią savo senam priešininkui.

Mahathiro Mohamado ir Anwaro Ibrahimo audringa istorija Malaizijos politiką formuoja nuo 10-o dešimtmečio, kai Mahathiras Mohamadas per savo pirmą kadenciją atleido savo pavaduotoją Anwarą Ibrahimą, kuris paskui buvo įkalintas dėl abejotinų kaltinimų sodomija.

Jie susitaikė prieš 2018 metų rinkimus, kad nušalintų dėl korupcijos persekiotą Najibo Razako, apkaltinto valstybinio investicijų fondo 1MDB grobstymu, koaliciją.

Iš 1MDB buvo pagrobta milijardai dolerių (eurų), kurie buvo išleisti įvairiausiems dalykams, nuo prabangios jachtos iki vertingų meno kūrinių.