Praeitą savaitgalį buvo pradėtos šių musulmonų pabėgėlių, pasitraukusių iš Mianmaro, kuriame gyventojų daugumą sudaro budistai, paieškos, kai vienas migrantas, neva išsigelbėjęs po juos gabenusio laivo avarijos, pranešė apie nelaimę.

Iš pradžių vyras teigė, kad jų laivas apvirto, bet vėliau prisipažino, kad tai netiesa, o likę šios grupės nariai buvo rasti vėlai sekmadienį, naujienų agentūrai AFP sakė pakrančių apsaugos tarnybos vadas Mohamadas Zubilas Matas Somas.

Visi šie migrantai, atplaukę į salelę prie šiaurės vakarinės kurortinės Langkavio salos, buvo sulaikyti. Jiems bus atlikti testai dėl naujojo koronaviruso, o paskui atvykėliai bus perduoti imigracijos tarnyboms, pažymėjo AFP pašnekovas.

Rohinjai, siekiantys išvengti persekiojimų savo tėvynėje, dažnai bando pasiekti Malaiziją jūros keliu, bet šalies tarnybos pastaraisiais mėnesiais stengėsi neleisti jiems išsilaipinti, baiminantis koronavirusinės infekcijos COVID-19 pernašos.

Mohamadas Zubilas Matas Somas sakė, jog žmonių kontrabandininkai veikiausiai perkėlė rohinjus iš didesnio laivo į mažesnius žvejų laivelius, kad nuplukdytų juos į krantą.

„Nustatėme žmonių kontrabandininkus, tarp kurių yra vienas rohinjas. Greitu laiku juos suimsime“, – sakė pareigūnas.

Daugelis rohinjų, traukiančių į Malaiziją, išvyksta iš Bangladešo, kur tūkstančiai jų yra įstrigę pabėgėlių stovyklose, prieš trejus metus pabėgę iš Mianmaro dėl kariuomenės remto smurto prieš šią etninę mažumą.

Rohinjai, pasiekę musulmonišką Malaiziją, dažnai dirba prastai apmokamus darbus, pradedant statybomis, baigiant žemės ūkiu.

Tačiau nuo koronaviruso pandemijos pradžios tarnybos stengiasi neleisti atplaukti šiuos migrantus gabenantiems laivams, nors kai kuriems pavyksta pasiekti šalies krantus.

Malaizijos premjeras Muhyiddinas Yassinas sakė, kad jo šalis nebegali priimti daugiau rohinjų migrantų, ekonomikai patyrus nuosmukį dėl griežtų karantino priemonių.