„Didėjant spaudimui pietiniame pasienyje..., įvertinta, kad reikia efektyvesnės kontrolės regione, kur masiškai registruojami sienos kirtimo atvejai iš Graikijos pusės“, – sakoma vyriausybės pranešime.

Pagal įstatymą, nepaprastosios padėties paskelbimas leidžia „tinkamai įsikišti kariuomenei“.

Vyriausybė sakė, kad kariuomenės įsikišimas padės „sustiprinti vietos gyventojų saugumą“ ir susitvarkyti su migrantais, kertančiais sieną iš Graikijos.

Kiek tiksliai karių prisidės prie sienos apsaugos kol kas nežinoma.

Trečiadienį Skopjė pareiškė, kad nebeužtenka traukinių, kad galėtų patenkinti tūkstančių iš Sirijos į ES bėgančių pabėgėlių poreikius, ir pridūrė, jog tokia padėtis „kelia nerimą“.

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūros duomenimis, per praėjusią savaitę į Graikiją atvyko 20 tūkst. 843 žmonės – beveik visi iš Sirijos, Afganistano ir Irako. Nuo sausio mėnesio Graikijos krantus pasiekė maždaug 160 tūkst. migrantų.

Vokietijoje – ir įtampa

Vidurio Vokietijoje mažiausiai 10 žmonių buvo sužeista per riaušes pabėgėlių prieglaudoje dėl suplėšyto Korano, ketvirtadienį pranešė policija apie kylančią įtampą šalyje, kuri šiemet ruošiasi priimti 800 tūkstančių prieglobsčio prašytojų.

Smurtas kilo trečiadienį vakare, kai maždaug 20 pabėgėlių perpildytoje prieglaudoje ėmė vaikytis kitą pabėgėlį, kurį apkaltino išplėšus Korano lapus, informavo vietos policija.

Vyrą išgelbėjo prieglaudos apsaugininkai ir policija, tačiau pabėgėlių pyktis atsisuko prieš juos.

Maždaug 50 plieniniais strypais ginkluotų vyrų pradėjus mėtyti akmenis į pareigūnus, buvo sužeista mažiausiai 10 žmonių, tarp jų trys policininkai.

Tiuringijos Zūlio mieste esančioje prieglaudoje pabėgėliai kelias valandas daužė langus, pro juos mėtė baldus ir net griovė sienas.

Vokietija iš kailio neriasi, kad susidorotų su pabėgėlių banga iš tokių karo zonų kaip Sirija, tačiau į šalį veržiasi ir migrantai iš tokių šalių kaip Albanija ar Kosovas, čia atvykstantys dėl ekonominių priežasčių.

Kol kas nepranešama, iš kurių šalių yra aukos ir jų užpuolikai.

Staigus pabėgėlių antplūdis šiais metais verčia valdžią stengtis apgyvendinti migrantus, laikinoms prieglaudomis panaudojant mokyklas ar palapines lauke.

Vietiniai pareigūnai vis skundžiasi dėl perpildymo ir sako negalintys susidoroti su didėjančių patalpų poreikiu.

Pabėgėlių stovyklos Ziūlyje apskaičiuotos 1200 žmonių, o jų dabar yra 1700.

Tiuringijos žemės premjeras Bodo Ramelowas sakė visuomeniniam transliuotojui MDR, kad pabėgėlių stovyklose skirtingas etnines grupes reikėtų atskirti vienas nuo kitų, kad būtų išvengta tokių smurto protrūkių.

Tačiau,pridūrė jis, valdžios rankos supančiotos, nes trūksta pastatų pabėgėlių prieglaudai.

„Reikia nedelsiant išplėsti mūsų pajėgumus“, – pabrėžė B.Ramelowas.

Į stipriausia ekonomika garsėjančią šalį galiausiai suplūsta daugybė nuo karo ir persekiojimų bėgančių žmonių.

Šiais metais Berlynas prognozuoja priimti iki 800 tūkst. pabėgėlių – keturis kartus daugiau negu pernai, nes naujausi skaičiai nepaprastai sparčiai didėja.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as vėliau ketvirtadienį Berlyne susitiks su savo kolega iš Prancūzijos, Bernard'u Cazeneuve'u, kad aptartų didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo migrantų krizę Europoje.