Jis aiškino, kad po to, kai „Wagner“ su Rusijos gynybos ministerija nesutiko pasirašyti sutarties, buvo numatyta, kad jo samdinių įmonė turėtų būti išformuota iki liepos 1-osios.

J. Prigožinas tikino, kad į Maskvą „Wagner“ samdinius ir vedė todėl, kad norėjo užkirsti kelią organizacijos išformavimui.

J. Prigožinas tikino, eitynės buvo protesto demonstravimas. Jis aiškiai pasakė, kad nesitaikė į Vladimirą Putiną, kai paskelbė, kad jo kariai žygiuos į Maskvą, sakydamas: „Mes žygiavome ne norėdami nuversti Rusijos vadovybę“.

„Per naktį nuėjome 780 kilometrų. Iki Maskvos liko du šimtai kilometrų“, – garso žinutėje tvirtino J. Prigožinas, nepaisant jokių įrodymų, kad jo „Wagner“ pajėgos buvo taip arti Rusijos sostinės.

„Nė vienas ant žemės buvęs karys nežuvo. Apgailestaujame, kad buvome priversti smogti orlaiviams. Tačiau šie orlaiviai numetė bombas ir paleido raketų smūgį“, - tvirtino J. Prigožinas.

Jis ne vieną kartą pakartojo, kad jo pajėgų žygio į Maskvą tikslas buvo užkirsti kelią „Wagner“ privačios karinės kompanijos „sunaikinimui“ ir „patraukti atsakomybėn tuos, kurie savo neprofesionaliais veiksmais padarė daugybę klaidų specialiosios karinės operacijos metu“.

J. Prigožinas tvirtino, kad iki Maskvos taip ir nenukeliavo, apsisuko dėl vienintelės priežasties – siekiant išvengti Rusijos kraujo praliejimo.

„Žygis sustojo, kai būrys ištyrė vietovę ir buvo akivaizdu, kad tuo metu bus pralieta daug kraujo. Jautėme, kad pakanka parodyti, ką ketiname daryti“, - aiškino J. Prigožinas.

Jis tikino, kad „šiuo metu Aliaksandras Lukašenka ištiesė ranką ir pasiūlė ieškoti sprendimų tolimesniam „Wagner“ darbui teisinėje jurisdikcijoje“.

Primenama, kad J. Prigožinas šeštadienį sutiko nutraukti ginkluotą maištą ir išvykti iš Rusijos į Baltarusiją, matyt, tarpininkaujant Baltarusijos prezidentui A. Lukašenkai.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, A. Lukašenka pasiūlė susitarimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad padėtų nutraukti trumpą maištą, per šeštadienio rytą vykusį pokalbį telefonu, kad „išvengtų didelio kraujo praliejimo, kuris neišvengiamai įvyktų, jei sukilėlių būriai ir toliau judės Maskvos link. Šį pasiūlymą palaikė prezidentas Putinas“.

Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ lyderis pareiškė, kad savaitgalį nutrauktas maištingas jo žygis į Maskvą atskleidė „labai rimtų saugumo problemų“ Rusijoje.

Pirmadienį paskelbtame garso įraše J. Prigožinas sakė, kad „Wagner“ vilkstinė sustojo už 200 kilometrų nuo Maskvos ir savo kelyje „užblokavo visą karinę infrastruktūrą“, įskaitant oro bazes.

Savaitgalį ginkluotam maištui vadovavęs „Wagner“ vadas sakė, kad miestuose pakeliui į Maskvą jo kovotojus palaikė „laimingi“ civiliai.

„Rusijos miestuose civiliai mus pasitiko su Rusijos vėliavomis ir „Wagner“ simboliais“, – sakė J. Prigožinas pirmoje po sustabdyto maišto paskelbtoje garso žinutėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)