Prancūzijos vadovas, kuris iš Brazilijos išvyko ketvirtadienį, internete sukėlė tikrą audrą pasidalindamas nuotraukomis, kuriose labai jau šiltai bendrauja su Brazilijos prezidentu Luizu Inacio Lula da Silva.

46 metų E. Macronas vizitą Pietų Amerikos šalyje pradėjo antradienį Belemo mieste, kuriame kitais metais bus rengiama klimatui skirta konferencija „Cop30“, ir netoliese esančioje Combu saloje. Vienoje nuotraukų, išplatintų 78 metų Brazilijos prezidento socialinės žiniasklaidos kanalais, abu vadovai susiėmę už rankų pozuoja laive, plaukdami Guamos upe. Kitame kadre – labai draugiškai vaikštinėja Amazonės miške.

Emmanuelis Macronas su Brazilijos prezidentu Luizu Inacio Lula da Silva

Aštrialiežuviai komentatoriai socialiuose tinkluose suskubo nuotraukas lyginti su sužadėtuvių fotosesija arba scenomis iš romantinių komedijų.

„Lula ir Macronas surengė priešvestuvinę fotosesiją. Tuoksis Amazonijoje, o medaus mėnesį praleis Paryžiuje“, – tinkle X parašė vienas komentatorius.

„Jau laukiu Macrono ir Lulos šeimyninio kalėdinio atviruko“, – kandžią repliką metė politinių rizikų konsultacijų grupės „Eurasia Group“ įkūrėjas Ianas Bremmeris.

Internete apstu šmaikščių memų, vaizduojančių prezidentus su širdelės formos balionais.

E. Macrono vizitas Brazilijoje – pirmasis jo kaip prezidento – žymi atsinaujinančios Prancūzijos ir Brazilijos partnerystės pradžią. Dvišaliai santykiai buvo pašliję, kai L. I. Lula da Silva pirmtakas Jairas Bolsonaro susikirto su Prancūzija dėl pastarosios nuogąstavimų dėl kertamų Amazonijos miškų.

L. I. Lula da Silva ir E. Macronas akcentuoja bendrus aplinkosaugos tikslus ir praeitą savaitę paskelbė apie 1 mlrd. eurų investicijų programos, skirtos apsaugoti Amazonės atogrąžų miškus Brazilijoje ir Prancūzijos Gvianoje, pradžią. Netoliese Rio de Žaneiro trečiadienį prezidentai kartu pristatė dyzeliniu kuru varomą povandeninį laivą, pastatytą Brazilijoje naudojantis prancūzų technologijomis, taip pabrėždami dvišalį bendradarbiavimą gynybos technologijų srityje.

Emmanuelis Macronas su Brazilijos prezidentu Luizu Inacio Lula da Silva

„Šiandien mūsų santykiuose atvestas naujas lapas“, – ketvirtadienį bendroje spaudos konferencijoje po už uždarų durų vykusio susitikimo ir daugiau nei dvidešimties bendradarbiavimo susitarimų pasirašymo sakė E. Macronas.

Kalbėdamiesi su žurnalistais, praeitais metais G20 viršūnių susitikime Rio de Žaneire prezidentai akcentavo norą dirbti išvien tokiais klausimais kaip skurdo mažinimas, kova su klimato kaita ir pasaulinis apmokestinimas. E. Macronas taip pat džiaugiasi bendra vizija dėl artėjančių rinkimų Venesueloje ir krizės Haityje.

Tik klausimų, dėl kurių nesutaria, net nelietė, pavyzdžiui, karo Ukrainoje temos ir būsimo Europos Sąjungos ir Pietų Amerikos prekybos bloko susitarimo. Trečiadienį bendraudamas su verslo lyderiais, E. Macronas sakė, jog Brazilija susitarimą, kurį beliko tik pasirašyti, laiko „labai blogu“.

Ketvirtadienio vakarą E. Macronas sureagavo į komentatorių pasisakymus tinkle X: „Kai kurie nuotraukas iš mano vizito Brazilijoje prilygino vestuvinėms. Iš dalies jos tokios ir buvo. Prancūzija myli Braziliją, o Brazilija myli Prancūziją“.

Palaiko Brazilijos norą kurti branduolinius povandeninius laivus


E. Macronas trečiadienį Brazilijai sakė, kad Prancūzija yra „jūsų pusėje“, nes ši šalis siekia kurti branduolinius povandeninius laivus, tačiau nepranešė apie konkretų bendradarbiavimą branduolinių variklių technologijų srityje, kurio Brazilija pageidavo.

„Noriu, kad mes pradėtume naujų povandeninių laivų kūrimo etapą... kad žvelgtume į branduolinę varomąją jėgą, kartu visiškai gerbdami visus neplatinimo įsipareigojimus, – sakė E. Macronas per Prancūzijos ir Brazilijos konvenciniu kuru varomo povandeninio laivo nuleidimą į vandenį Itaguajuje netoli Rio de Žaneiro. – Jūs to norite, Prancūzija bus jūsų pusėje.“

E. Macronas kalbėjo per ceremoniją, kurios metu buvo nuleistas į vandenį prancūzų sukurtas trečiasis Brazilijos povandeninis laivas, padėsiantis saugoti ilgą šalies pakrantę, vadinamą „Mėlynąja Amazonija“.

Povandeninių laivų statyba buvo numatyta 2008 metais prezidento Luiso Inacio Lulos da Silva ir tuometinio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy sudarytame susitarime, į kurį taip pat buvo įtrauktas 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimas.

Brazilija taip pat planuoja statyti pirmąjį savo atominį povandeninį laivą „Alvaro Alberto“ – ji būtų pirmoji tai padariusi šalis, nepriklausanti penkioms nuolatinėms JT Saugumo Tarybos narėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)