Diskusijos dėl mokyklinių uniformų vėl įsiplieskė Prancūzijoje, nes, pasak valdžios, mokinės vis dažniau mokyklose dėvi abajas. Mokslo metų pradžioje Prancūzijos švietimo ministras Gabrielis Attalas paskelbė jas uždraudęs. Jis taip pat sakė, kad rudenį įvairiose mokyklose planuojama išbandyti uniformas.

E. Macronas palaiko šią mintį. Tikslas yra paremti mokyklų vadovus, kurie dažnai susiduria su karštomis diskusijomis, ką mokiniams leidžiama dėvėti klasėje, sakė jis. „Mano nuomone, vienoda apranga yra kur kas priimtinesnė ir ne tokia griežta drausminiu požiūriu“, – pirmadienio vakarą interviu „YouTube“ sakė E. Macronas ir pridūrė, kad neįvedus griežto aprangos kodo ar uniformos į mokyklą galima būtų eiti kad ir su „marškinėliais, džinsais ir švarku“.

Musulmonų teisių gynimo asociacija skubiai apskundė abajų draudimą Valstybės tarybai, aukščiausiajam šalies administraciniam teismui. Skundas turėtų būti nagrinėjamas teisme antradienį.

E. Macronas sakė, kad niekas neturėtų būti stigmatizuotas ar atstumtas dėl savo drabužių. Be to, mintis reguliuoti mokinių aprangą susijusi ne tik su religiniais drabužiais, bet ir su pernelyg ekscentriškais. Prancūzijoje ir anksčiau vyko diskusijos, ar moksleiviams turėtų būti leidžiama vilkėti itin atvirus ar aptemptus drabužius. Viešas religiniais laikomų simbolių demonstravimas ne kartą įžiebė ginčus, ypač kai tai buvo susiję su islamu.

1994 m. buvo priimtas įstatymas, leidžiantis mokyklose tik itin kuklius religinius simbolius. Po dešimties metų mokyklose buvo visiškai uždraustos musulmoniškos skarelės, taip pat kipos ir dideli kryžiai. 2010 m. viešose vietose uždrausti visą veidą dengiantys šydai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją