„Deja, vakar Briuselyje pamatėme, kad visos Europos valstybės yra pažeidžiamos. Šis islamistų teroras tikrai grįžta ir visi mes esame pažeidžiami,“ – sakė E. Macronas, kalbėdamas apie išpuolį, kurio metu Belgijos sostinėje Briuselyje žuvo du futbolo sirgaliai iš Švedijos.

Belgijos policija, antradienį persekiodama įtariamą žudiką, į jį šovė ir mirtinai sužalojo, pranešė pareigūnai.

„Teroristinio išpuolio Briuselyje vykdytojas buvo identifikuotas ir mirė“, – socialiniame tinkle parašė vidaus reikalų ministrė Annelies Verlinden.

Belgijos žiniasklaida jį įvardijo kaip tunisiečių kilmės Abdesalemą L, gyvenusį Briuselyje.

Antradienio rytą jis buvo nušautas kavinėje per policijos operaciją. Tai įvyko po pranešimo asmens, kuris, pastebėjęs užpuoliką, perspėjo pagalbos tarnybas.

Medikai bandė gaivinti įtariamąjį ir jis buvo nugabentas į ligoninę, kur vėliau buvo konstatuota jo mirtis.

Vėlų pirmadienio vakarą Briuselyje buvo nušauti du Švedijos piliečiai, o Belgijos ministras pirmininkas šį išpuolį pavadino terorizmu.

Žudikas pabėgo motoroleriu, o Belgijos saugumo tarnyba padidino terorizmo pavojaus lygį iki ketvirtojo arba „labai rimto“ (aukščiausio) Briuselyje ir iki trečiojo lygio – visoje šalyje.

Išpuolis Belgijoje

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše vyras, prisipažindamas esąs užpuolikas, teigė, kad „jį įkvėpė „Islamo valstybė“, t. y. ekstremistinė grupuotė, sakė federalinės prokuratūros atstovas Ericas Van Duyse‘ per naujienų kanalą LN24.

Kelios Belgijos žiniasklaidos priemonės teigė, kad abu nužudyti asmenys prieš Švedijos ir Belgijos rungtynes vilkėjo Švedijos futbolo rinktinės spalvų marškinėlius.

Europos čempionato F grupės atrankos rungtynės tarp šių dviejų šalių buvo nutrauktos joms įpusėjus. Rungtynes stebėjo apie 35 000 sirgalių, o policijai teko evakuoti stadioną.
Išpuolis Belgijoje

Briuselyje įsikūrusios Europos Komisijos pirmininkė nedelsdama pasmerkė išpuolį. „Šį vakarą mintimis esu su dviejų Briuselyje įvykdyto niekingo išpuolio aukų šeimomis, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė Ursula von der Leyen. – Nuoširdžiai palaikau Belgijos policiją, kad ji skubiai sulaikytų įtariamąjį. Kartu mes vieningai kovojame su teroru.“

Belgijoje 2016 metų kovo mėnesį pagrindiniame Briuselio oro uoste ir metro sistemoje jau buvo įvykdytas išpuolis, už kurį atsakomybę prisiėmė IS ekstremistai. Tada žuvo 32 žmonės.

Švedijos premjeras: metas stiprinti saugumą


Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas paragino Europos Sąjungą (ES) stiprinti pasienio kontrolę ir vidaus saugumą po to, kai pirmadienį ginkluotas asmuo Briuselyje nušovė du švedus. U. Kristerssonas pareiškė, kad regionas negali sau leisti būti „naivus“.

Anot jo, Švedija dar niekada nebuvo susidūrusi su didesne grėsme savo saugumui.

„Viskas rodo, kad tai teroristinė ataka prieš Švediją ir Švedijos piliečius tik dėl jų tautybės, – spaudos konferencijos metu sakė Švedijos premjeras. – Teroristai nori mus įbauginti, kad taptume paklusnūs ir tylėtume. Bet to nebus.“

Anot U. Kristerssono, Švedija ir ES turi geriau saugoti savo sienas ir užtikrinti, kad pavojingi asmenys negalėtų neteisėtai būti ES teritorijoje: „Atėjo metas stiprinti saugumą, negalime būti naivūs.“

Švedija paskelbė antrą didžiausią terorizmo pavojaus lygį rugpjūtį, kai šalyje surengti Korano deginimai ir kiti aktai, nukreipti prieš islamo išpažinėjų pagrindinę religinę knygą, papiktino musulmonus. Švedijos vyriausybė įspėjo, kad šalis tapo pirmenybiniu džihadistų taikiniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)