M. Pence'as šiuo metu lankosi Rytų Europoje; jo vizitų tikslas yra išreikšti paramą JAV sąjungininkėms, sukrėstoms 2014-aisiais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir kruvino konflikto su prorusiškais separatistais rytų Ukrainoje.

Gruzijoje viešintis JAV viceprezidentas per susitikimą su šalies ministru pirmininku Georgijumi Kvirikašviliu išreiškė tvirtą JAV paramą nedidelei Kaukazo valstybei, nukentėjusiai nuo Rusijos agresijos 2008-aisiais. Po šio trumpo karo iš Gruzijos buvo atplėšta dalis jos teritorijos.

„Esame su jumis, palaikome jus“, – sakė M. Pence'as. Jis pavadino Gruziją „svarbia (Vašingtono) strategine partnere“.

Viceprezidentas dar kartą išreiškė Vašingtono paramą Gruzijos siekiui tapti NATO nare, nors šis Tbilisio noras smarkiai supykdė Rusiją.

Maskvos remiama Abchazija ir Pietų Osetija su Tbilisio centrine vyriausybe konfliktavo nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio ir buvo faktiškai jai nepavaldžios. Daug metų didėjusi įtampa 2008-ųjų rugpjūtį prasiveržė trumpu, bet intensyviu Rusijos ir Gruzijos karu, po kurio Maskva pripažino abiejų separatistinių teritorijų nepriklausomybę ir įvedė į jas tūkstančius savo karių.

M. Pence'as griežtai pareiškė, kad „JAV smerkia okupaciją“, dėl kurios „rusų tankai stovi Gruzijos žemėje“.

Jis taip pat pranešė, kad D. Trumpas netrukus patvirtins naujas baudžiamąsias priemones Rusijos atžvilgiu. Pastarasis sankcijų paketas dar nė neįsigaliojęs jau spėjo pabloginti ir šiaip prastus Vašingtono santykius su Maskva.

„Prezidentas D. Trumpas greitai pasirašys sankcijų įstatymą“, – pareiškė M. Pence'as per spaudos konferenciją Tbilisyje.

Jungtinių Valstijų Senatas ketvirtadienį beveik vienbalsiai priėmė teisės aktą, numatantį naujas sankcijas Rusijai, kurią norima nubausti už kišimąsi į praėjusių metų JAV prezidento rinkimus bei Krymo pusiasalio aneksiją.

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas Kongreso priimtą teisės aktą pasirašys artimiausiu laiku.

JAV viceprezidentas taip pat stebės Gruzijoje vykstančias pratybas „Noble Partner 2017“, kuriose dalyvauja apie 800 gruzinų ir 1 600 amerikiečių karių. Tai yra didžiausios kada nors surengtos bendros šių dviejų šalių kariuomenių pratybos.

Pirmadienį M. Pence'as lankėsi Taline, kur susitiko su Estijos, Latvijos ir Lietuvos valstybių vadovais. Jis patikino, kad Kremliaus paskelbtos atsakomosios priemonės – reikalavimas sumažinti JAV diplomatinių atstovybių darbuotojų skaičių – neprivers Vašingtono susilpninti savo įsipareigojimų sąjungininkėms.

Trečiadienį M. Pence'as viešės Juodkalnijoje, kurią pareigūnas pasveikins neseniai įstojus į NATO. Pastarajam Podgoricos žingsniui irgi smarkiai priešinosi Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)