B.Obama galėjo nutiesti naujus kelius, pirmąkart kandidatu pasirinkdamas azijiečių kilmės amerikietį teisėją. Jis taip pat galėjo pasirinkti penktąją moterį ar trečiąjį afrikiečių kilmės amerikietį dirbti vienu iš devynių teisėjų, tariančių paskutinį žodį dėl JAV konstitucijos ir sprendžiančių vienus opiausių nūdienos klausimų.

Tačiau trečiadienį prezidentas kandidatu užimti vasarį mirusio teisėjo, griežto konservatoriaus Antonino Scalia vietą pasirinko M.Garlandą, ramaus būdo teisėją žydą iš Čikagos, kurio karjeros kelias panašus į kai kurių dabartinių Aukščiausiojo Teismo narių.

Akinius nešiojantis, žilaplaukis 63-ejų metų M.Garlandas yra vyriausias kandidatas į galutinės instancijos JAV federalinį teismą per kelis dešimtmečius. B.Obama jo kandidatūrą svarstė jau anksčiau, prieš šešerius metus, kai pastarąjį kartą buvo skiriamas Aukščiausiojo teismo teisėjas.

M.Garlandas yra Vašingtono Kolumbijos apygardos Apeliacinio teismo pirmininkas. Šiame teisme yra dirbę daug iškiliausių šalies teisininkų, vėliau pasipuošusių juodomis Aukščiausiojo teismo teisėjų mantijomis.

M.Garlandas yra baigęs Harvardo teisės mokyklą, kurioje studijavo ir penki iš aštuonių dabartinių Aukščiausiojo Teismo narių.

„Teisingumas bus vykdomas“

Pirmą kartą kreipdamasis į amerikiečius po to, kai B.Obama paskelbė pasirinkęs jo kandidatūrą, M.Garlandas sunkiai tramdė ašaras, pasakodamas, kaip savo teisinės karjeros pradžioje, dirbdamas federaliniu kaltintoju, jis stengėsi įtikinti įbaugintas motinas ir močiutes liudyti prieš smurtą sėjusius gangsterius.

„Patikėkite, teisingumas bus vykdomas mūsų teismuose be išankstinio nusistatymo ar partiškumo, kuo ši šalis skiriasi nuo kitų valstybių“, – sakė M.Garlandas, kalbėdamas Baltųjų rūmų Rožių sodelyje, greta stovint prezidentui.

Pasak M.Garlando, visą savo karjerą jis stengėsi užtikrinti, kad triumfuotų įstatymo viršenybė.

„Žmonės turi būti tikri, kad teisėjo sprendimą lemia įstatymas ir tik įstatymas“, – pabrėžė jis.

Dirbdamas federaliniu kaltintoju M.Garlandas kuravo kelias nacionalinės svarbos bylas. Jis vadovavo tyrimui ir palaikė kaltinimą garsiojoje Oklahoma Sičio sprogdintojo byloje, kurioje Timothy McVeigh buvo nuteistas myriop dėl 168 žmonių gyvybes nusinešusio 1995-ųjų sprogdinimo.

Teisingumo departamente, kur galiausiai buvo paskirtas generalinio prokuroro pavaduotoju, M.Garlandas taip pat buvo atsakingas už šios institucijos veiksmus siekiant sulaikyti „Unabomberiu“ pramintą sprogdintoją Tedą Kaczynskį, taip pat vadovavo veiksmams prieš ekstremistinį religinės pakraipos judėjimą „Laisvieji Montanos žmonės“ (Montana Freemen).

M.Garlandas emocingai kalbėjo apie sunkią savo vaikystę ir sunkumus, su kuriais susidūrė būdamas imigrantų, kurie atvyko į Ameriką XX a. pradžioje „bėgdami nuo antisemitizmo ir vildamiesi sukurti geresnį gyvenimą savo vaikams“, anūkas.

Jo seneliai buvo kilę iš Sėslumo ribos – buvusios carinės Rusijos vakarinės dalies teritorijos, kurioje žydams buvo leidžiama nuolat gyventi.

Čikagoje „mano tėvas, kuris vadovavo pačiai mažiausiai smulkiojo verslo įmonei iš patalpos mūsų rūsyje, pasiimdavo mane, kai lankydavo savo klientus, visada pabrėždamas uolaus darbo ir sąžiningų sandorių svarbą“, sakė M.Garlandas.

„Ten mano motina vadovavo vietos TMA (tėvų ir mokytojų asociacijai) bei mokyklos tarybai, taip pat vadovavo savanorių paslaugų agentūrai, visą laiką skiepydama mano seserims ir man supratimą, kad tarnyba bendruomenei yra pareiga, svarbesnė už visas kitas“, – pridūrė jis.