Anot M. Chodorkovskio, Rusija išsikapstys iš krizės, jeigu pakeis valstybės valdymo formą ir kyšininkų liustraciją, rašo newsru.com.

Savo interviu televizijos kanalui „Dožd“ metu M. Chodorkovskis teigė: „Aš turiu daug informacijos. Nuo rugsėjo suspėjau sukurti tam tikrą struktūrą, kažką naudingo mūsų šaliai ir pilietinės visuomenės sukūrimui, aš sugebėsiu padaryti“.

M. Chodorkovskio nuomone, „šitas režimas prives šalį prie krizės“, kas, jo nuomone, ir atsitiko.

„Padėti šaliai išsikapstyti iš krizės aš galiu, tai yra tai, ką tikrai galiu padaryti. Ką aš galėsiu padaryti, tai pakeisti šalies valdymo formą. Tai yra būtina tokiai didžiulei šaliai kaip mes, autoritarinis valdymo modelis, pereinantis netgi į totalitarinį, netinka, mes esame tam per dideli“,- kalbėjo buvęs naftos milžinės „Jukos“ vadovas. 

„Mums būtina išskaidyti prezidento galią didesniu mastu: tarp teismo, tarp nepriklausomo parlamento“, – pasakojo M. Chodorkovskis. „Federalinė valdžia privalo judėti savivaldos kryptimi“, - pridūrė M. Chodorkovskis.

M.Chodorkovskio nuomone, būtina atkreipti dėmesį į liustracijos procesus, nes „10-15 proc. iš tų žmonių yra korumpuoti, todėl su jais nebeįmanoma dirbti. Jie jau pridarė tiek nusikaltimų, kad nebegali likti savo ankstesniuose postuose. Jie sudaro apie 50-70 tūkst. žmonių, tai tikrai daug darbo, bet aš tai galiu padaryti ir galiu tai atlikti per dvejus ar trejus metus“, – pabrėžė M. Chodorkovskis.

Kalbėdamas apie Krymo grąžinimą, M. Chodorkovskis patvirtino jau anksčiau išsakytus žodžius: „Kitas reikalas yra tai, ko auditorija nori iš manęs, kad aš pasakyčiau: „atiduodu Krymą!“ arba „rytoj išspręsiu visas ekonomines problemas“, arba „jokių problemų susidoroti su tuo, kas vyksta Šiaurės Kaukaze“. Aš to pasakyti negaliu, tačiau Krymo problema bus sprendžiama dar metus ir dešimtmečius“. 

Taip pat M. Chodorkovskis pabrėžė, jog susidorojęs su problemomis Rusijoje, daugiau prezidentu jis nenorėtų tapti. „Būti išrinktam į prezidento postą jau sąžininguose, laisvuose rinkimuose aš nenoriu ir nekandidatuosiu, nes tam reikia kitokio tipo žmogaus, kuris dirbtų kitokį darbą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (912)