Kaip rašo newsru.com, pateikdamas liūdną ateities perspektyvą, M. Chodorkovskis tikina, kad tuo atveju, jei Rusijos valdžia ir toliau laikysis tokios pat politikos, kurią vykdo šiuo metu, 2035 m. biudžeto išlaidos gynybai išaugs iki 30 proc. BVP, o dėl galimai ilgai truksiančio šaltojo karo išvykimas į užsienį, anot M. Chodorkovskio, bus uždraustas ne tik Rusijos vidaus reikalų ministerijos darbuotojams, kaip yra šiuo metu, tačiau taip pat ir visiems valstybinių įmonių ir biudžetinių įtaigų darbuotojams.

Jo teigimu, jei įvykiai klostysis būtent taip, valdžia įves valstybinį planavimą, o privačiam sektoriui teks mažiau nei 10 proc. šalies ekonomikos. Tokiu atveju po dar vienos krizės Rusijos žaliavų rinkose neišvengiamai kils sunkumų dėl maisto prekių.

Galiausiai tam tikri Rusijos regionai bus priversti laipsniškai glaustis prie tų pasaulio regionų, kurie pastaruosius 20 metų buvo integruojami į pasaulinę ekonomiką ir sparčiai vystėsi.

M. Chodorkovskis svarsto, kad kitas alternatyvios ateities scenarijus – integracija, bendradarbiavimas technologijų, ekonomikos ir saugumo srityse. Jo teigimu, būtent šį scenarijų jis nori aptarti šią savaitę su JAV politinio ir ekonominio sektorių atstovais.

M. Chodorkovskis mano, kad nors sankcijos ir smogė Rusijos ekonomikai itin skaudžiai, kol kas jos nepajėgios nugramzdinti šalį į rimtą sisteminę krizę. Vis dėlto Maskvos per pastaruosius vienerius metus įrodytas gebėjimas išgyventi karinio ir ekonominio pasipriešinimo Vakarams sąlygomis kainuos nemažai.

M. Chodorkovskio manymu, naujas lenktyniavimas dėl ginklų ir pašalinimas iš tarptautinių mokslinių ir technologinių mainų neabejotinai paliks pėdsakų.

Dėl augančių išlaidų gynybai bus mažiau mokyklų, mažiau ligoninių, bus apriboti užsienyje gaminamų vaistų, neturinčių vietinių atitikmenų, pirkimai, mano M. Chodorkovskis.

„Ilgalaikėje perspektyvoje tai reikš žymų žmonių gyvenimo kokybės pablogėjimą, o žmonių kapitalo prastėjimas reikš šalies silpnėjimą“, - įsitikinęs jis.

M. Chodorkovskio manymu, Rusijos susipriešinimas su Vakarais yra dirbtinis, jis naudingas Rusijos elitui, kuris trokšta išsilaikyti valdžioje, o priešo sukūrimas padeda nukreipti gyventojų dėmesį nuo korupcijos ir šalies valdžios neefektyvumo. Jo teigimu, norėdami išlaikyti valdžią savo rankose vadovai provokuoja šalies izoliaciją.

Skirtingi rusų ir šalies valdžios interesai

Buvusio JUKOS valdovo teigimu, Vakarai turi suvokti, kad Rusijos gyventojų interesai ir šios šalies vadovybės interesai yra iš esmės skirtingi: rusai suinteresuoti, kad būtų vystomas sveikatos apsaugos ir švietimo sektoriai, o valdžia savo ruožtu aktyviai perskirsto lėšas kariuomenės ir specialiųjų tarnybų naudai.

Taip pat M. Chodorkovskis pabrėžia, kad tarp Rusijos ir JAV nacionalinių interesų yra objektyvių prieštaravimų, su kuriais šioms šalims būtina išmokti susitaikyti.

Jo teigimu, Rusija ir JAV turėtų išmokti efektyviai bendradarbiauti tose srityse, kuriose nacionaliniai interesai sutampa, o taip pat būtina ieškoti kompromisų ten, kur interesai išsiskiria.

Tuo pačiu M. Chodorkovkis tikina, kad strateginiai, nekonjunktūriniai JAV ir Rusijos interesai šiandien daugeliu atžvilgių sutampa, nes politiniai šioms šalims kylantys iššūkiai – terorizmas ir islamistų ekstremizmo stiprėjimas Artimuosiuose Rytuose – yra bendri.

Nors rusus domina glaudus bendradarbiavimas su Vakarų pasauliu, M. Chodorkovskio nuomone, kol vadžioje yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, šalių suartėjimo tikėtis neverta.

Jo teigimu, šiandien Vakarams derėtų kovoti, kad pagal sulaikymo strategiją nebūtų prieita prie realaus pasaulinio karo, o taip pat ir būtų užtikrinamas glaudus bendradarbiavimas su į Europą orientuota Rusija ir apgalvoti šalies reintegracijos į pasaulinę sistemą būdai, kurių bus imtasi, kai Rusijoje pasikeis valdžia.

M. Chodorkovskis neabejoja, kad gyvybiškai svarbi ekonominė Rusijos transformacija nėra įmanoma be integracijos su Vakarų pasauliu.

Vis dėlto nederėtų pamiršti, kad Vakarai, jo manymu, suinteresuoti, kad Rusija būtų stabili ir klestinti, ne ką mažiau nei patys rusai.

Jo manymu, JAV ir Vakarų Europai jau dabar būtina ruoštis Rusijos ekonominės integracijos skatinimui, kurio bus imtasi, kai pasikeis valdžia. „Rusijos prisijungimas prie NATO ir ES pasikeitus režimui mums tiek pat būtinas kaip ir Vakarams“, - patikino jis.