Verslininkas buvo kalintas ilgiau nei dešimtmetį po to, kai ėmė oponuoti Vladimirui Putinui. Penktadienį jis buvo paleistas šalies vadovui suteikus malonę ir iškart išskrido į Berlyną, kur susitiko su šeima.

Pirmąjį interviu M. Chodrkovskis davė Kremlių kritikuojančiam Rusijos žurnalui „The New Times“, interviu iškarpas planuojama viešinti internete.

M. Chodorkovskis buvo klausiamas, kaip miegojo pirmąją naktį laisvėje, kai nebereikėjo nakvoti kameroje.

„Pirmiausia, žinoma, per šiuos metus buvo galimybė tris dienas, kartą per ketvirtį, ketverius metus iš dešimties, nakvoti pasimatymų kambaryje, kai atvažiuodavo artimieji“, - sakė M. Chodorkovskis.

Kitus šešerius metus jis prisiminė, jog buvo kalinamas be teisės susitikti su artimaisiais. Kol kas daugiau interviu detalių neskelbiama.

Berlyne po susitikimo su tėvu, trumpai žurnalistams kalbėjo M. Chodrkovskio vyresnysis sūnus.

„Ko gero, suprantame, kad mano tėvas dabar išgyvena daug visokiausių jausmų, todėl jis šiandien dar negali kreiptis į jus pats, bet prašė perduoti, kad jam svarbus jūsų palaikymas ir dėmesys jo istorijai“, - dėstė jis.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad pagaliau šeimai pavyko susitikti po 10-ies metų.

Anksčiau išplatintame pranešime M. Chodorkovskis dėstė, jog džiaugėsi, kad pagaliau yra su šeima.

Vokiečių parlamentarė: grįžimas į Rusiją „nėra įtrauktas į dienotvarkę“

M. Chodorkovskio grįžimas į Rusiją „nėra įtrauktas į (jo) dienotvarkę“, šeštadienį pranešė Vokietijos politikė po susitikimo su buvusiu naftos magnatu, penktadienį netikėtai išėjusio į laisvę.

„Grįžimas į Rusiją nėra įtrauktas į (jo) dienotvarkę“, - žurnalistams sakė žaliųjų įstatymų leidėja Marieluise Beck po daugiau kaip valandą trukusio susitikimo su M.Chodorkovskiu, kuris už grotų praleido daugiau kaip dešimt metų.

Parlamentarė, kuri yra sena Kremliaus kritiko M.Chodorkovskio pažįstama ir šalininkė, pranešė, kad jo vyriausiasis sūnus Pavelas, gyvenantis Niujorke, jau atvyko į Berlyną, bet pridūrė: "Motina yra pakeliui į čia."

Pavelas anksčiau žurnalistams sakė, kad jo šeima "galiausiai susivienijo".

M.Beck pažymėjo nesanti įgaliota kalbėti apie buvusio oligarcho planus, bet pažymėjo, kad jo paleidimas į laisvę prilygo žaibo trenksmui iš giedro dangaus.

"Koks netikėtas buvo jo paleidimas, galima spręsti iš to, kad jo motina tebėra Maskvoje", - pridūrė ji.

M.Chodorkovskis buvo skubiai išvežtas iš kalėjimo atokiame šiaurės Rusijos regione, ir po to lėktuvu iš Sankt Peterburgo atskrido į Vokietiją, kur apsistojo pačiame Berlyno centre esančiame „Adlon“ - viename prabangiausių sostinės viešbučių.

Kaip nurodoma, M.Chodorkovskis sekmadienį 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku ketina surengti spaudos konferenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1356)