„Taip, jis pasiekė Maskvą“, – šeštadienį sakė advokatas Vladimiras Krasnovas.

Penktadienį P.Lebedevas buvo paleistas iš Velsko laisvės atėmimo kolonijos šiaurinėje Archangelsko srityje pagal Aukščiausiojo Teismo sprendimą, nurodė Federalinė bausmių atlikimo tarnyba.

P.Lebedevas buvo paleistas, kai kalėjimo administracija gavo teismo sprendimo originalą.

Ketvirtadienį Aukščiausiojo Teismo prezidiumas sutrumpino bausmę P.Lebedevui, kuris į laisvę turėjo išeiti gegužę.

57 metų P.Lebedevas buvo areštuotas 2003 metų liepą ir nuteistas kalėti 10,5 metų dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo.

„Platonas Lebedevas paliko koloniją ... Archangelsko srityje apie 22 val. Maskvos (20 val. Lietuvos) laiku“, – Federalinės bausmių atlikimo tarnybos atstovas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Buvęs naftos kompanijos JUKOS vadovas M.Chodorkovskis, kuris praėjusį mėnesį buvo paleistas į laisvę prezidentui Vladimirui Putinui nusprendus suteikti malonę, iškart išvyko iš Rusijos, sakė, kad negalės grįžti, kol jo atžvilgiu nėra panaikinta nutartis dėl nesumokėtų mokesčių išieškojimo. Šiuo metu jis yra Šveicarijoje su savo šeima.

P.Lebedevas buvo paleistas po to, kai susitiko kolonijoje su savo vyriausia dukra Liudmila ir sūnumi Michailu, jo advokatas nurodė M.Chodorkovskio oficialiame tinklalapyje.

„Viduje tiesiog sprogstu. Sveikinu visus su šia žinia“, – pareiškė V.Krasnovas.

Aukščiausiasis Teismas nepateikė oficialios priežasties, kodėl P.Lebedevo bausmė buvo sutrumpinta.

Tačiau teismas paliko galioti valstybės 17 mlrd. rublių (400 mln. eurų) mokestinę pretenziją M.Chodorkovskiui. Manoma, kad P.Lebedevas taip pat lieka skolingas valstybės iždui.

Apžvalgininkai netikėtą V.Putino kritiko M.Chodorkovskio paleidimą susiejo su Kremliaus bandymais gerinti Rusijos tarptautinį įvaizdį prieš žiemos olimpiadą, kuri Sočyje prasidės vasario 7 dieną.