Penktadienį išėję patruliuoti vyrai ir moterys prisidėjo prie "Tahriro asmens sargybinių" - vieno iš kelių neoficialių judėjimų, susikūrusių siekiant apsaugoti demonstrantes po to, kai įvyko virtinė incidentų, per kuriuos nuo moterų buvo plėšiami drabužiai, jos buvo nepadoriai grabinėjamos arba patyrė kitokią prievartą.

Vien per pastarąją savaitę, kai Kairo ir kitų miestų aikštėse vėl vyko masiniai protestai, buvo pranešta apie daugiau nei 20 naujų lytinės prievartos išpuolių; šią bangą aktyvistai vadina didžiausia per daugelį metų.

Soraya Bahgat sakė įkūrusi "Tahriro asmens sargybinių" judėjimą, naudodamasi socialiniais tinklais, kai pernai lapkritį pamatė televizijos reportažą, kaip vyrų būrys užpuolė vieną moterį ir nuplėšė jos drabužius. S.Bahgat pati ketino eiti į demonstraciją Tahriro aikštėje, tačiau pamačiusi tuos vaizdus išsigando ir nusprendė likti namuose.

"Buvo šlykštu. Jie tampė ją gatvėje, - pasakojo 29 metų aktyvistė, dirbanti personalo vadybininke. - Negalėjau įsivaizduoti tokių siaubingų dalykų, iš esmės galinčių atgrasyti moteris nuo naudojimosi susirinkimų laisve labiau nei kitus žmones. Niekam neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti demonstracijose"

Ši problema kelia susirūpinimą ne vien Egipte: Jungtinės Tautos (JT) ketvirtadienį pareikalavo, kad vyriausybė imtųsi veiksmų, kad kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn, sakydamos, jog per pastarąją savaitę gauta pranešimų apie 25 lytinius išpuolius prieš moteris per mitingus Tahriro aikštėje.

"Aukų ir jas mėginusių gelbėti žmonių parodymai piešia bauginantį paveikslą: dešimtys, jeigu ne šimtai vyrų apsupa aukas; daugybė rankų plėšia drabužius ir skraistes, atsega kelnes, graibo krūtis, spenelius ir sėdmenis", - žmogaus teisių organizacijos "Amnesty Internetional" tyrėja Egipte Diana Eltahawy rašė savo tinklaraštyje penktadienį.

Aktyvistai sako negalintys tikėtis didesnės pagalbos iš policijos. Uniformuoti pareigūnai beveik niekada nematomi Tahriro aikštėje per demonstracijas - išskyrus aikštės pakraščius, kur riaušių policija dažnai susiremia su akmenis svaidančiais jaunuoliais.