Tyrimą dėl tokio režisieriaus pasisakymo per Kanų filmų festivalį, vykusį 2011 metų gegužę, vykdo Prancūzijos prokuratūra. Tyrėjai bando išsiaiškinti, ar L. von Trieras savo skandalingais žodžiais nepažeidė šalies įstatymų, draudžiančių šlovinti karo nusikaltimus.

2011 metų pavasarį režisierius, Kanuose pristatinėdamas savo naujausią juostą „Melancholia“, pareiškė, jog yra nacistas ir teigia galintis suprasti A. Hitlerio veiksmus. Vėliau savo pasisakymą jis įvardijo kaip pokštą ir atsiprašė, tačiau festivalio organizatoriai režisierių paskelbė persona non grata.

Rugpjūtį L. von Trieras pareiškė, jog daugiau niekada gyvenime nebedalyvaus spaudos konferencijose.

L. von Triero juostos ne kartą buvo nominuotos Kanų kino festivalio „Auksinei palmės šakelei“. 2000 metais šį apdovanojimą režisierius pelnė už juostą „Šokėja tamsoje“.

L.von Trieras nebedarys viešų pareiškimų

Kino kūrėjas Larsas von Trieras pažadėjo niekada nebeduoti interviu ir nedaryti jokių viešų pareiškimų, nes iki šiol kenčia dėl prieštaringai vertinamų savo pasisakymų apie Vokietijos nacių lyderį Adolfą Hitlerį anksčiau šiais metais.

Danų režisierius buvo paskelbtas "persona non grata" šiemet gegužę vykusiame Kanų kino festivalyje, kai per spaudos konferenciją pareiškė "suprantantis" A.Hitlerį.

Šis skandalas atsinaujino praeitą mėnesį, kai L.von Trieras atsisakė atsiprašyti dėl savo komentarų, o trečiadienį jis dėl šio incidento buvo apklaustas Danijos policijos. Trūkus kantrybei, režisierius dramatiškai paskelbė pasitraukiantis iš visuomenės akiračio.

Trečiadienį paskelbtame pranešime jis rašo: "Šiandien 14 val. buvau apklaustas Šiaurės Zelandijos policijos dėl kaltinimų, kuriuos Prancūzijos miesto Graso prokurorai iškėlė šių metų rugpjūtį, susijusių su galimu Prancūzijos įstatymų, draudžiančių karo nusikaltimų teisinimą, pažeidimu."

"Šis tyrimas susijęs su komentarais, mano išsakytais per spaudos konferenciją Kanuose šių metų gegužę. Dėl šių rimtų kaltinimų suvokiau, kad nesu įgudęs nedviprasmiškai reikštis savo mintis, todėl nusprendžiau nuo šios dienos susilaikyti nuo bet kokių vietų pareiškimų ir interviu", - pridūrė jis.

Per Kanų kino festivalį, kuriame L.von Trieras pristatė savo filmą "Melancholija" (Melancholia), vykusioje spaudos konferencijoje vienas žurnalistas paklausė režisieriaus apie jo vokiškas šaknis.

L.von Trieras, garsėjantis savo juoduoju humoru ir politiškai nekorektiškomis pastabomis, šypsodamasis atsakė "šiek tiek" užjaučiantis A.Hitlerį.

"Tikrai norėjai būti žydas, tačiau sužinojau, kad iš tiesų esu nacis", - pareiškė režisierius, turėdamas omenyje, kad jo motina mirties patale atskleidė, jog jo tėvas iš tikrųjų buvo vokietis.

"Suprantu Hitlerį. Manau, kad jis padarė kai kurių blogų dalykų - taip, neabejotinai, tačiau įsivaizduoju jį sėdintį savo bunkeryje pačiame gale", - aiškino L.von Trieras.

Vėliau tą pačią dieną, kai žinia apie šiuos žodžius apskriejo pasaulį, L.von Trieras paskelbė atsiprašymą ir nurodė: "Nesu antisemitas arba turintis kokių nors rasinių prietarų, taip pat nesu nacis."

Kalbėdamasis su televizija BBC, L.von Trieras vėliau aiškino: "Man būdinga sarkastiška daniška kalbėsena, kurią vartoju kalbėdamasis su draugais. Akimirką buvau užmiršęs, kad kalbu pasauliui."

Kanų festivalio organizatoriai paskelbė 55 metų režisierių nepageidaujamu asmeniu iki festivalio pabaigos, tačiau jo filmas nebuvo pašalintas iš varžybų dėl "Auksinės palmės šakelės" - vieno iš garbingiausių kino pasaulio apdovanojimų.