Pranešama, kad nelegaliai sieną kirtę asmenys nurodė esantys Irako piliečiai, skelbia delfi.lv.

Skrudalienos apylinkėse rugpjūčio 4 dieną pasieniečiai sulaikė 12 žmonių, neteisėtai kirtusių valstybės sieną. Sulaikytieji tvirtino esantys Irako piliečiai.

Dar du neteisėto sienos kirtimo atvejai buvo nustatyti rugpjūčio 5 dieną.

Remiantis vietos gyventojų suteikta informacija, Skrudalienos apylinkėse esančioje Varpenės autobusų stotelėje buvo sulaikyti keturi neteisėti migrantai iš Irako, dar 12 Irako piliečių, neteisėtai kirtusių sieną pripučiama valtimi, buvo sulaikyti Lupandžio kaime.

Visais atvejais buvo pradėtas baudžiamasis procesas dėl tyčinio neteisėto valstybės sienos kirtimo.

Sulaikytieji buvo apgyvendinti sulaikytų užsieniečių apgyvendinimo centruose Daugpilyje ir Muceniekuose.

Iki šios savaitės per visus šiuos metus buvo sulaikyti vos 27 Latvijos ir Baltarusijos sieną nelegaliai kirtę trečiųjų šalių piliečiai. Dabar bendras kaičius pasiekė 55 – 51 iš jų yra Irako, vienas Sirijos, vienas Šri Lankos, vienas Indijos ir vienas Baltarusijos pilietis.

Atsižvelgdama į situaciją Lietuvoje, Latvija anksčiau jau sustiprino sienų stebėjimą, pagalbą šaliai teikia ir keturi Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ ekspertai.

Reikalingos griežtesnės priemonės

Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas penktadienį naujienų agentūrai BNS sakė, kad šalis turi pereiti prie griežtesnės sienos apsaugos politikos, kad neišsivystytų migrantų krizė, panaši į stebimą Lietuvoje.

„Dabar ne vien stebėsime, kaip migrantai kerta sieną ir tuomet juos sulaikysime, bet ir naudosime technologines priemones, kad jie negalėtų pereiti sienos – kaip Lietuva tai dabar suvokė ir daro“, – kalbėjo ministras.

A. Pabrikas atkreipė dėmesį, kad Latvijos ir Baltarusijos sieną kertantys asmenys nėra „klasikiniai“ pabėgėliai, kurie turėtų gauti pagalbą.

„Šiais imigrantais naudojamasi dėl geopolitinių motyvų, jie palaikomi Baltarusijos režimo ir laikomi bendrų [su Rusija] karinių pratybų „Zapad 2021“ dalimi“, – teigė gynybos ministras.

Kariuomenė jau kurį laiką padeda Latvijos pasieniečiams prie šalies rytinės sienos, bet A. Pabrikas pažymėjo, kad sprendimus dėl griežtesnių sienos apsaugos priemonių turi priimti Vidaus reikalų ministerija.

„Sienos pažeidėjams turi būti pasiųstas aiškus signalas, kad jie nėra pageidaujami. Jiems neturi būti leista kirsti sieną“, – sakė gynybos ministras.

Migrantai plūsta ir į Lenkiją

Tuo metu Lenkijoje sulaikytas dar 71 migrantas, neteisėtai kirtusį sieną su Baltarusija, penktadienį pranešė pareigūnai.

Kaip nurodė Palenkės vaivadijos sienos apsaugos padalinio atstovė Katarzyna Zdanowicz, užsieniečiai, tarp kurių buvo 15 moterų ir 33 nepilnamečiai, veikiausiai yra Afganistano piliečiai. Jie buvo sulaikyti Palenkės vaivadijos Novy Dvoro pasienio posto pareigūnų.

Trečiadienį panašiomis aplinkybėmis buvo sulaikyti 62 sieną su Baltarusiją neteisėtai kirtę asmenys – 50 irakiečių, 11 iraniečių ir vienas Kamerūno pilietis

Šie incidentai didina susirūpinimą, kad Lietuvoje ekstremalią padėtį privertęs paskelbti iš Baltarusijos plūstantis migrantų srautas, kurį Lietuvos pareigūnai laiko Minsko autoritarinio režimo hibridine ataka, gali būti nukreiptas ir į kitas kaimynines ES valstybes, įskaitant Lenkiją.

Nuo šių metų pradžios Palenkės vaivadijoje sienos apsaugos pareigūnai sulaukė iš viso 522 sieną su Baltarusija neteisėtai kirtusius asmenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)