A. Lukašenka antradienį pareiškė neva sulaikyta daugiau nei 20 žmonių, susijusių su išpuoliu prieš Rusijos karinį lėktuvą, dėl jo atsakomybę praėjusio mėnesio pabaigoje prisiėmė režimo oponentai.

Ar iš tiesų ir kaip stipriai apgadintas Rusijos lėktuvas, tikslių duomenų nėra.

„Iki šiol sulaikyta daugiau nei 20 bendrininkų, esančių Baltarusijoje. Kiti slapstosi“, – sakė pagrindinis Kremliaus sąjungininkas A. Lukašenka. Tai pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“. Kaip tariamą pagrindinį kaltininką jis įvardijo Rusijos ir Ukrainos pilietybę turintį asmenį.

Ištremta Baltarusijos opozicija pranešė, kad Rusijos lėktuvą aerodrome netoli sostinės Minsko sunaikino partizanai. Po istorinių protestų 2020 m. A. Lukašenka išgujo iš šalies visus savo kritikus, o kitus įkalino. Autoritarinis lyderis antradienį patvirtino, kad taikinys buvo lėktuvas A-50, bet teigė, jog jis „nepatyrė jokios didelės žalos“.

A. Lukašenka apibūdino pagrindinį įtariamąjį kaip Kyjivo apmokytą „teroristą“. „Matyt, jis buvo Ukrainos specialiosios tarnybos užverbuotas 2014 metais. Jis yra IT specialistas arba gerai išmanantis IT“, – sakė A. Lukašenka. Pasak jo, ataka buvo įvykdyta panaudojus mažus dronus, kad jų nebūtų galima susekti.

Tuo metu V. Zelenskį A. Lukašenka išvadino bjaurybe.

„Aš dar galvojau, kad Ukrainai reikia taikos, kad V. Zelenskis serga už savo tautą. Prezidentas V. Zelenskis – tiesiog bjaurybė. Tiesiog bjaurybė! Tokios operacijos neatliekamos nesuderinus su šalies vadovu ir vyriausiuoju kariuomenės vadu. Tai jums sakau kaip prezidentas“, – teigė jis.

A. Lukašenka pareiškė, kad V. Zelenskis neva „laksto aplink Baltarusiją, siunčia žmonių ir prašinėja“.

Jis vėl paminėjo, jog V. Zelenskis jo prašė „sudaryti nepuolimo sutartį“.

„Kaip jau minėjau: „Sudarykime nepuolimo sutartį, susitarkime, tarp mūsų nėra jokių nesutarimų.“ O aš atsakiau: „Mes nesiruošiame pulti.“ „Ne, pasirašykime sutartį tarpininkaujant Jungtinių Tautų Organizacijai, kad mūsų nepulsite.“ Jūs girdėjote visus šiuos mano pareiškimus. Ir tuo metu... Ką gi, iššūkis mestas“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

Baltarusija, vienintelė Europoje Rusijos sąjungininkė prieš Kyjivą, tiesiogiai nedalyvauja Maskvos puolime Ukrainoje. Tačiau daugiau nei prieš metus A. Lukašenka leido Maskvai iš Baltarusijos teritorijos pradėti karinę intervenciją. Pasak Kyjivo, Rusija taip pat naudojasi Baltarusijos oro erdve rengdama smūgius į taikinius Ukrainoje.

Pastaraisiais mėnesiais Baltarusija ir Rusija surengė daugybę karinių pratybų, nuogąstaujama, jog Minskas gali įsitraukti į karą. A. Lukašenka yra sakęs, kad Minskas įsitrauks tik tuo atveju, jei pirma užpuls Kyjivo armija.

Delfi primena, kad kovo 2 dieną opozicinė Baltarusijos iniciatyva BYPOL, kuriai priklauso buvę šalies saugumo struktūrų pareigūnai, „Telegram“ kanale paskelbė žvalgybinio skrydžio vaizdo įrašą, kurio metu baltarusių partizanų paleistas dronas nusileido ant Rusijos lėktuvo „A-50U“ antenos, funkcionuojančios kaip tolimosios radiolokacijos centras.

Iš pradžių Baltarusijos opozicijos leidinys „Naša Niva“ kovo 2 dieną „Telegram“ kanale paviešino dalį BYPOL vaizdo įrašo ir pareiškė, kad jame užfiksuota ataka prieš Rusijos tolimosios radiolokacinės žvalgybos lėktuvą.

Tačiau kiek vėliau pati BYPOL paskelbė vaizdo įrašą su pranešimu, kuriame paaiškino, kad jame matyti vienas iš žvalgybinių skrydžių, surengtų prieš ataką. Atakos prieš A-50 organizatoriai pažymėjo, kad jie dvi savaites iš parduotuvės įsigytais civiliniais dronais netrukdomai vykdė žvalgybą Mačiuliškių aerodrome.

„Ne taip seniai diktatorius [Aliaksandras Lukašenka, laikantis save Baltarusijos prezidentu] savo propagandistams eilinį kartą pasakojo, kad turi geriausią oro gynybą ir kovos su dronais priemones. Todėl visi kariniai objektai esą visiškai saugūs“, – rašė partizanai, Baltarusijos oro gynybos sistemą pavadindami „skylėta lukašistų oro gynyba“.

BYPOL teigimu, tikrąją padėtį vaizdžiai iliustruoja šis vaizdo įrašas, kurį perdavė kovinė partizanų grupė – plano „Peremoga“ dalyviai.

„Per vieną iš sėkmingų žvalgybos operacijų dronas ne tik įskrido į saugomą minėto aerodromo teritoriją, praskrido netoli Rusijos išankstinio perspėjimo ir kontrolės lėktuvo A-50U, bet ir nutūpė ant jo radiolokacinės stoties („lėkštės“)“, – pažymima pranešime.

BYPOL pridūrė, kad „liaupsinamos kovos su dronais priemonės“, kurių kūrimui ir gamybai Baltarusijoje buvo išleista dešimtys milijonų biudžeto lėšų, niekaip nepasiteisino.

Vasario 26 d. britų žvalgyba skelbė, kad Rusijos kariuomenei būtų reikšmingas rusiško tolimojo radiolokacinio aptikimo sistemos lėktuvo „A-50U“ praradimas.

„Kas įvykdė sprogdinimą ir kokia jo žala oficialiai nėra patvirtinta. Tačiau „A-50U“ praradimas būtų reikšmingas, nes šis lėktuvas labai svarbus Rusijos oro operacijoms, jis suteikia oro mūšio erdvės vaizdą“, – sakoma suvestinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)