„Šiandien turime 794 hospitalizuotus žmones, 31 iš jų prijungti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai. Nėra absoliučiai jokios katastrofos“, – sakė A. Lukašenka per pasitarimą Minske.

„Taip, matome augimą. Ačiū Dievui, ne itin staigų. Ir tai būtina išlaikyti“, – sakė jis.

„Mes sirgsime. Tik pageidautina, kad [plitimo kreivė] nešautų labai staigiai į viršų, kad ji būtų kiek įmanoma plokštesnė. Kol kas sveikatos apsaugos sistema su tuo susitvarko“, – kalbėjo A. Lukašenka pasitarime, kuriame pristatyta ataskaita apie šalies sveikatos apsaugos sistemos pasirengimą kovoti su koronavirusu.

Pasak prezidento, padėtis dėl koronaviruso padėjo supurtyti sveikatos apsaugos sistemą ir aptikti jose tam tikrų problemų.

„Matau siauras vietas mūsų sveikatos apsaugos sistemoje, bet paklausiu jūsų, kai baigsis ši psichozė ir atsitrauks šios ligos“, – sakė A. Lukašenka.

Pasak Baltarusijos vadovo, negalima taikstytis su žmonių žūtimi, reikia kovoti dėl kiekvieno žmogaus gyvybės.

A. Lukašenka taip pat pareikalavo, kad vyriausybė kuo greičiau išspręstų individualių apsaugos priemonių problemą. „Aš premjerą ir vyriausybę įspėjau: jeigu baigiantis savaitei atsakingi žmonės man praneš, kad kažko trūksta vaistinėse, parduotuvėse ar ligoninėse, ypač – gydytojų apsaugai, - vyriausybės nebus. Dirbs kiti“, - pagrasino Baltarusijos prezidentas.

Jis taip pat sakė, kad į infekcines ligonines patenka ir koronavirusu užsikrėtę kitų specializacijų medikai.

„Gydytojai, tiesiogiai dirbantys su pacientais, hospitalizuotais dėl koronaviruso infekcijos, yra pakankamai apsaugoti. O štai dirbantieji onkologiniuose skyriuose, su širdies ir kraujagyslių ligų pacientais... Ten gi guldomi ir žmonės su virusu. Ir iš ten turime į infekcines ligonines patenkančių gydytojų, nors jų nėra daug“, – sakė A. Lukašenka.

„Ačiū Dievui, [užsikrėtę medikai] nemiršta, gelbėjame juos. Netoleruotina, kai specialistai ir gydytojai išeina iš rikiuotės“, – pabrėžė jis.

A. Lukašenka pavedė sveikatos apsaugos ministrui Vladimirui Karanikui imtis priemonių medikams nuo koronaviruso apsaugoti.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per parą buvo nustatyta 160 naujų COVID-19 atvejų, o bendras hospitalizuotų asmenų skaičius padidėjo iki 794.

Lukašenka pasiryžęs pats eiti gydyti COVID-19 pacientų

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad yra pasiryžęs esant būtinybei padėti gydytojams kovoti su naujuoju koronavirusu.

„Jei ką nors galiu dėl jūsų padaryti, prašom, pasakykite. Aš jau ministrui sakiau: „[Jei] reikia, Vladimirai Stepanovičiau, vadinasi su tavimi eisime gydyti žmonių.“ Aš jam jau sakiau. Jis sako: „Kol kas nereikia“, – sakė A. Lukašenka, paminėdamas sveikatos apsaugos ministrą Vladimirą Karaniką.

Prezidentas kalbėjo klausydamasis ataskaitos apie šalies sveikatos apsaugos sistemos pasirengimą kovoti su koronaviruso plitimo grėsmėmis. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Be to, A. Lukašenka pareiškė, kad šalyje būtina padaryti visa, kas įmanoma, COVID19 pacientams gelbėti ir daryti tai „be panikos“.

„Kiekvienas privalo užsiimti savo darbu. Be panikos, ramiai ir gražiai. Mes su jumis privalome laimėti gražiai, mes privalom gelbėti žmones oriai“, – sakė A. Lukašenka.

Jis pabrėžė: „Žmogus neturi galvoti, kad jei ten pakliuvo su šituo virusu, tai jis – mirtininkas. Ne. Visus, ką tik galima, išgelbėsime. Ir tam privalome padaryti viską.“

Prezidentas taip pat piktinosi apsaugos priemonių kainų kilimu ir pavedė Valstybinės kontrolės komitetui išspręsti šią problemą. „Pas mus to neturi būti! Valstybinės kontrolės komitetas imasi atsakomybę ir pradeda griežčiausiu būdu kabinėtis prie [kainas keliančių] parduotuvių ir vaistinių. Niekam negalima iš to lobti“, – sakė jis.

„Ir nereikia man pasakoti, kad padidėjo imbiero ir citrinų, česnakų ir svogūnų kainos. Paklausykite: svogūnų mums trūksta! Aiškinkitės“, – nurodė A. Lukašenka Valstybinės kontrolės komitetui.