Kaip praneša RSN, tai ketvirtadienį pareiškė LLR vadovas, „liaudies gubernatorius“ Valerijus Bolotovas.

„Šis sprendimas susijęs su tuo, kad Kijevo chunta pradėjo karo veiksmus. Pas mus jau žmonės žūsta“, – sakė jis. V. Bolotovas ketina artimiausiu metu paskelbti specialų pareiškimą.

V. Bolotovas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ragindamas įvesti „taikdarių kariuomenę“ į pasiskelbusiosios „Luhansko Liaudies Respublikos“ teritoriją, skelbia TSN.

„Šiandien 4 val. ryte Ukrainos kariuomenė įvykdė agresijos aktą prieš taikius gyventojus. Neteisėta Kijevo valdžia vykdo baudžiamąją operaciją prieš Luhansko Respubliką. Jos kariuomenė ir toliau okupuoja atskirus Respublikos regionus, ir kelia grėsmę piliečių gyvybei“, – pranešė V. Bolotovas.

Jo teigimu, LLR separatistai neturi pakankamai pajėgų, „kad išvytų engėjus“, todėl jis tikisi, jog sprendimą dėl taikdarių kariuomenės įvedimo Rusija priims kuo anksčiau, kol regione neprasidėjo „humanitarinė katastrofa, kurią dirbtinai bando sukelti Ukrainos vadovybė“.

Reikia pažymėti, kad karinę (pagal kitą versiją, nepaprastąją) padėtį V. Bolotovas jau skelbė gegužės pradžioje.

Kaip praneša ITAR-TASS, nuo ketvirtadienio ryto Luhansko srities Rubežnojės ir Lisičiansko miestų rajone vyskta Ukrainos nacionalinės gvardijos ir „savigynos būrių“ susirėmimai.

Gynybos ministerijos duomenimis, naktį į ketvirtadienį grupė ginkluotų žmonių netoli Rubežnojės užpuolė karinės technikos koloną. Per incidentą vienas Ukrainos kariškis žuvo, dar du buvo sužeisti. Pasak ministerijos atstovų, taip separatistai mėgina destabilizuoti situaciją artėjant gegužės 25-ąją numatytiems prezidento rinkimams.

Teroristai žmones ragina tapti gyvaisiais skydais

Įvairių šaltinių duomenimis, ketvirtadienį anksti ryte ukrainiečių karių padaliniai pradėjo judėti į Lysyčansko pusę – per tiltą geležinkelio Rubežnyj rajone (Novodružeske) jie panaudos šarvuotąją techniką.

Apie tai praneša unian.net.

Kariai susidūrė su separatistų pasipriešinimu. Buvo susprogdintas pėsčiųjų tiltas Donece. Į Lysyčansko pusę atgabeno vieną žuvusį ir du sužeistuosius. Abu sužeistieji – Sverdlovsko gyventojai (Luhansko sritis).

Severodonecke separatistai kviečia į pagalbą miesto gyventojus. Veikiausiai tam, kad šie sustotų ir savo kūnais gintų jų bazę Chemijos technologijos instituto bazę.

Ukrainos Donecko regione žuvo bent 13 karių

Informacija apie žuvusiųjų skaičių šiek tiek skiriasi. Laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pranešė, kad žuvo 13 ukrainiečių karių. „Donbass“ kovotojai įvykių vietoje turi duomenų apie 14 žuvusiųjų. Vietiniame sveikatos apsaugos poskyryje nurodė, kad sužeistas 31 žmogus. Jie nugabenti į vietos ligonines. Tačiau ar visi sužeistieji yra antiteroristinės operacijos dalyviai, ar tarp jų yra ir teroristų, nenurodoma.

Saugumo tarnybos duomenimis, susišaudymas kilo apie 20 kilometrų į pietus nuo Donecko miesto, kurį šiuo metu kontroliuoja prorusiškai nusiteikę separatistai.

Rusijos „Lifenews“ naujienų portalas rašo, kad separatistai užpuolė kariuomenės įkurtą stovyklą, o per ataką žuvo net 35 kariai.

Ginkluoti neramumai taip pat buvo kilę ir Luhanske, tačiau čia pranešimų apie aukas kol kas negauta.

Rusijos karinė aviacija erzina Ukrainą

Rusijos karinė aviacija ir toliau pažeidinėja Ukrainos oro erdvę.

Trečiadienį, gegužės 21 d. Rusijos karinis lėktuvas Mi–8 pažeidė Ukrainos oro erdvę, skelbia TSN.

„Vakar vakare apie 21:00 pasienio apsaugos pareigūnai stebėjo, kaip Rusijos karinis sraigtasparnis Mi–8 žemame aukštyje įskrido 100 metrų į Ukrainos teritoriją, apsisuko ir nuskrido atgal“, – papasakojo Pasienio apsaugos tarnybos vadovas Olehas Slobodianas.

Incidentas įvyko pasienyje Sumų srityje.

Pasienio apsaugos pareigūnai pažymi, kad rusų karinė aviacija ir toliau pažeidinėja Ukrainos oro erdvę nepaisant Rusijos Federacijos vadovybės pareiškimų.

Primename, kad Rusijos gynybos ministerija pareiškė, jog išveda kariuomenę iš Ukrainos pasienio.