„Turime patvirtintos informacijos, kad buvo įvaikinti 386 vaikai. Nustatyta, kad jie buvo apgyvendinti rusų šeimose, o įvaikinimo procedūra arba pradėta, arba jau baigta“, – teigė D. Lubinecas.

Jis pabrėžė, kad terminologija yra svarbi ir kad esama niuansų, pavyzdžiui, ar tai yra įvaikinimas, ar, tarkim, globa.

„Kaip pamenate, per susitikimą su V. Putinu [Rusijos prezidento kanceliarijos vaiko teisių įgaliotinė Marija] Lvova-Belova pranešė, kad įsivaikino vaiką iš Ukrainos. Ji pati pripažino padariusi nusikaltimą. Nes įsivaikinti vaikus iš šalių, kuriose vyksta tarptautinis karinis konfliktas, taip vadinamas karas, draudžiama pagal tarptautinę humanitarinę teisę“, – kalbėjo D. Lubinecas.

Jis priminė, kad sulaukusi iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) arešto orderio M. Lvova-Belova pareiškė, kad neįsivaikino ukrainiečių vaiko, o tik priėmė jį laikinai globoti.

„Šie terminai mums labai svarbūs, mums labai svarbu nustatyti juridinį faktą, kad rusai įsivaikina ukrainiečių vaikus. Tuomet tai aiškiai atitinka karo nusikaltimo – genocido – požymius, ir tai turėtų būti interpretuojama kaip karo nusikaltimas, kurį įvykdė Rusijos Federacijos aukštesnioji karinė ir politinė vadovybė“, – teigė D. Lubinecas.

Kaip praneša „Ukrinform“, Ukraina susigrąžino 11 vaikų, kuriuos okupantai neteisėtai laikė laikinai okupuotoje Chersono srities dalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją