Nelaimė įvyko maždaug 40-ąją spektaklio „The Curious Incident of the Dog in the Night-Time“ („Tas keistas nutikimas šuniui naktį“) minutę. Liudininkai teigė, kad ant žiūrovų parteryje pradėjus kristi tinko ir mūro gabalams, salėje kilo „chaosas ir panika“, skelbia news.sky.com.

Jie pasakojo, kad prieš įgriūnant luboms, girdėjosi garsus traškėjimas.

Konstrukcijų inžinieriai ir apygardos statinių ekspertas iš Vestminsterio miesto tarybos šį rytą turi įvertinti pastato konstrukcijas.

„Nimax Theatres“, kuriems priklauso „Apollo“, šią nelaimę pavadino „pribloškiančiu ir slegiančiu“ incidentu bei pridūrė, kad jų mintys yra „kartu su žiūrovais ir darbuotojais“.

Policija trims Londono autobusams nurodė nuvežti nukentėjusiuosius į ligoninę. Daugelis žmonių buvo apibūdinti kaip „vaikščiojantys sužeistieji“. Netoli nuo teatro „Gielgud Theatre“ buvo įrengtas pagalbos sužeistiesiems nustatymo punktas.

Londono greitosios pagalbos tarnyba nurodė suteikusi pagalbą 76 pacientams. 58 iš jų buvo nuvežti į ligonines. 51 žmogus patyrė nedidelius sužalojimus, o septyni – rimtesnius.

Londono policijos inspektorių viršininkas Paulas Rickettas sakė, jog „šiuo metu nėra jokių ženklų, kad lubos būtų įgriuvusios dėl nusikalstamų veiksmų“.

Nelaimės metu spektaklį stebėjo daugiau kaip 700 žmonių.

Martinas Bostockas, incidento metu buvęs teatre, „Sky News“ pasakojo: „Pamaniau, kad nukrito priekinė balkono dalis. Iš pradžių manėme, kad tai pasirodymo dalis. Viskas buvo labai dramatiška. Išėjome su mėlynėmis ir prakirtimais. Manau, kad juos patyrė dauguma žmonių“.

Simonas Usborne`as, taip pat tapęs nelaimės liudininku, teigė: „Įvyko milžiniškas lūžis... tuomet visą vaizdą į sceną uždengė milžiniškas dulkių debesis“.

Pranešama, kad lubos įgriuvo tuo metu, kai scenoje buvo užsiminta apie bangas, kurios dūžta į Braitono uolas. Tai paskatino žiūrovus manyti, triukšmas yra spektaklio dalis.

Teatro lankytojas Khalilas Anjarwalla pasakoja, kad jo paskutinius nėštumo mėnesius skaičiuojančiai žmonai ir jo tėvams pavyko saugiai pabėgti iš teatro, kai „staiga nuo lubų nukrito kilogramai betono“.

29 metų verslininkas K. Anjarwalla pasakoja: „Tada, maždaug 45 minutės nuo pradžios, buvau balkone su savo šeima, kai žmonės pradėjo šaukti ir klykti. Atrodė, kad per akimirką visas stogas nukrito. Matėme daugybę žmonių, padengtų dulkėmis – vos galėjau kvėpuoti. Mums reikėjo ramiai išeiti“.

K. Anjarwalla kartu su savo angle žmona Aliya buvo atvykę aplankyti tėvų. Vyras pasakoja toliau: „Atrodė, kad aktoriai pabėgo nuo scenos. Jie turbūt matė, kas nutiko. Iš pradžių manėme, kad tai spektaklio dalis. Laimei, su mumis viskas gerai. Mano žmona yra septynis mėnesius nėščia, bet jai viskas gerai. Jaučiamės palaiminti“.

Vyras pasakoja, kad kai kurie žmonės buvo stipriai sužeisti.

Viduje darytose nuotraukose matyti sunkios sijos ir medinės detalės aplinkui kėdes, viskas padengta dulkėmis ir nuolaužomis.

Gelbėjimo darbams vadovaujanti Maria Smith įvykio vietoje atsidūrė viena pirmųjų, čia ji buvo dešimt po aštuonių.

„Kai aš atvykau, buvo tamsu ir labai dulkėta, žmonės gulėjo ant teatro grindų, - pasakoja ji. - Mes labai greitai teatro fojė atskyrėme plotą sužeistiesiems. Paeinantys sužeistieji buvo apžiūrėti, jiems suteikta pagalba – buvo kirstinių žaizdų, įdrėskimų, kvėpavimo problemų ir galvos traumų. Visas dalyvavęs personalas puikiai padirbėjo, kad tie žmonės sulauktų medicininės pagalbos, o tie, kuriems reikia tolimesnio gydymo, būtų nuvežti į ligoninę“.

Vyresnysis inspektorius Paulas Rickettas sakė: „Kol kas žinome tiek, kad nuo lubų nukrito mūro dalys. Šiuo metu nėra įtarimų, kad tai būtų nusikalstamų veiksmų pasekmė, vis dėlto, šiuo metu tiriamos visos versijos“.

Nelaimės vietoje buvo aštuonios gaisrinės mašinos, gelbėtojai ir daugiau nei penkios dešimtys ugniagesių, taip pat šimtai policijos darbuotojų. Pranešama, kad nėra duomenų, jog pastato viduje būtų likę įstrigusių žmonių.

Londono Ugniagesių tarnybos Kingslando stoties vadovas Nickas Hardingas pasakoja: „Ant pasirodymą stebėjusių žiūrovų užgriuvo dalis teatro lubų. Lubos kartu nugriovė dalį balkonų. Ugniagesiai tikrai sunkiai dirbo labai sudėtingomis sąlygomis ir norėčiau jiems padėkoti. Jie gelbėjo iš teatro žmones, rūpinosi saugumu ir taip pat padėjo greitosios pagalbos darbuotojams su sužeistaisiais. Per savo karjerą ugniagesių tarnyboje nesu matęs panašaus incidento. Įsivaizduoju, kad daugybė žmonių mėgavosi pasirodymu artėjant Kalėdoms. Aš mintimis su visais, kuriuos tai palietė“.

Knygos, pagal kurią buvo pastatytas šis spektaklis, autorius Markas Haddonas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Tikiuosi, kad žmonėms, patyrusiems rimtus sužalojimus, viskas gerai. Taip pat apgailestauju, kad tokiai daugybei žmonių teko tai patirti. Didžiulis palengvėjimas, kad niekas nežuvo“.

„Mintys su visais žiūrovais. Siaubinga ir neįtikėtina“, - socialiniame tinkle parašė vienas iš spektaklio aktorių Markas Taitas.

Teatro pastatas buvo užbaigtas statyti 1901 metais. Jis talpina 755 žmones.