Ketvirtadienį Jungtinės Karalystės policija oficialiai paskelbė, jog moterys, kelis dešimtmečius neturėjusios jokio ryšio su išoriniu pasauliu, pagaliau išgelbėtos, skelbia „The Telegraph“.

Skotland Jardo pareigūnai sulaikė 67 metų vyrą ir moterį. Manoma, jog jie gali būti susiję su šiuo nusikaltimu, apie kurį sužinota spalį.

Pora, kurios tapatybės policijos pareigūnai kol kas neskelbia, vėliau buvo paleista už užstatą, vyksta tyrimas. Tokia informacija pateikiama penktadienio rytą Skotland Jardo paskelbtame pranešime spaudai.

Prekybos žmonėmis skyriaus pareigūnai teigia, jog šis atvejis – pats brutaliausias modernios vergovės atvejis, kada nors užfiksuotas Jungtinėje Karalystėje.

Jauniausia iš aukų, kuriai dabar 30 metų, visą savo gyvenimą vergavo. Spėjama, jog moteris ir gimė nelaisvėje. Šią moterį, kuri, kaip spėjama, visus tuos metus neturėjo jokio ryšio su išoriniu pasauliu, buvo išgelbėta kartu su 57 metų aire ir 69 moterimi iš Malaizijos. Skelbiama, jog nelaisvėje moteris greičiausiai laikė ne britų tautybės asmenys, tačiau policijos pareigūnai daugiau informacijos apie pagrobėjų kilmę nepateikia.

Vergėms „nebuvo leidžiama be palydos išeiti net į lauką“. Visus tuos metus jos buvo kalinamos namuose pietinėje Londono dalyje. Pareigūnai sako, jog kraupią istoriją slepiantis namas – niekuo neišsiskiriantis būstas niekuo neišsiskiriančioje gatvėje.

Moterų košmaras baigėsi spalį, kai 57 metų Airijos pilietei pavyko susisiekti su viena labdaros organizacija. Verge laikyta moteris tokį sprendimą priėmė per televiziją pamačiusi laiką apie šiuolaikinę vergovę artimoje aplinkoje.

Organizacijos darbuotojams ji prisipažino, jog prievarta daugiau nei 30 metų yra laikoma vienuose namuose Londone.

Apie šį faktą buvo pranešta policijos pareigūnams, kurie telefonu susisiekė su moterimis. Dviem iš jų pavyko ištrūkti, jos susitiko su pareigūnais sutartoje vietoje – susitikimas vyko spalio 25 dieną. Trečioji nukentėjusioji – moteris iš Malaizijos – vėliau pareigūnų buvo išvaduota pačiuose kalėjimu virtusiuose namuose.

Ketvirtadienį, po kelias savaites trukusio tyrimo, pareigūnai sulaikė du asmenis, kurios įvardijo kaip „šeimos vyriausiuosius“. Galima daryti išvadą, jog su šiuo nusikaltimu susiję ne tik pavieniai asmenys, bet ir visas nusikaltėlių tinklas. Priežastis, kodėl, išgelbėjus moteris, dar beveik mėnesį delsta sulaikyti įtariamuosius, kol kas neskelbiama.

Porą pareigūnai apklausė ketvirtadienį, tačiau kol kas neaišku, ar pareigūnai planuoja sulaikyti daugiau įtariamųjų.

Policija šiuo metu ieško įrodymų, padėsiančių išsiaiškinti, ar su šia byla nėra susijęs didelis prekybos žmonėmis tinklas. Taip pat aiškinamasi, ar nebūta vergių mirčių atvejų.

Detektyvas inspektorius Kevunas Hylandas iš Londono policijos prekybos žmonėmis skyriaus teigia: „Nustatėme, jog moterys prieš savo valia buvo kalinamos mažiausiai 30 metų. Šeimininkai griežtai kontroliavo jų veiksmus, draudė bet kokius ryšius su išoriniu pasauliu“.

Anot pareigūno, policija vis dar aiškinasi, ar 30 metų moteris tikrai gimė minėtuose namuose, tačiau teigia turį įrodymų, jog jame praleido visą savo gyvenimą.

Paklaustas, ar minėtoji moteris lankė mokyklą, pareigūnas atsakė: „Ši 30 metų moteris neturėjo jokio kontakto su išoriniu pasauliu. Metropolitano policijos prekybos žmonėmis skyrius tiria ir prievartinio darbo bei vergovės bylas. Būta atvejų, kai žmonės vergovėje praleido 10 metų, tačiau šis nusikaltimas – neturintis precedento“.

„Taip pat aiškinamės, kas turėjo laisvės, kokia ji buvo, kokios sąlygos ją lėmė“, - pridūrė detektyvas inspektorius.

Pareigūnai taip pat tiria galimybę, jog aukos gali būti viena su kita vienaip ar kitaip susijusios, tačiau, atsižvelgiant į jų skirtingas tautybes, tokia tikimybė atrodo mažai tikėtina. Kol kas pareigūnai apie aukų galimai patirtą seksualinę prievartą informacijos neturi.
Labdaros organizacija „Freedom“, padedanti priverstinių santuokų aukoms, su policijos pareigūnais susisiekė spalį sulaukusi vienos iš trijų aukų skambučio.

Organizacijos įkūrėja Anneta Prem sako, jog šios trys moterys itin pažeidžiamos, tačiau sugebėjo ištrūkti iš namų ir susitikti su policijos pareigūnams.

„Manau, jog tai labai retas atvejis. Tikrai anksčiau nebuvau girdėjusi nieko panašaus. Žinojau, jog užsienyje būta tokių atvejų, tačiau tikrai ne Londone centre“, - teigia A. Prem.

Ši byla lyginama su šiurpia istorija Austrijoje, kai Josefas Fritzlis daugiau nei 24 metus savo namų rūsyje kalino dukrą.